23.04.2020
De ce Acordul dintre Moldova si Rusia, privind imprumutul de 200 milioane de euro, nu este in regula. Andrian Candu spune ca banii ar veni pentru a-l ajuta pe Igor Dodon in campania electorala - VIDEO

Andrian Candu spune ca acordul de imprumut din partea Rusiei pentru Moldova este unul politic, impotriva intereselor Republicii Moldova, intrucat vine sa-l ajute pe Igor Dodon in campania electorala. Totodata, liderul Pro Moldova sustine ca aceasta tranzactie va creste datoria de stat a tarii si va duce la incapacitate de plata. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime cu Lorena Bogza.

Andrian CANDU, LIDER PRO MOLDOVA: "De bani avem nevoie, dar nu cu orice pret si nu atunci cand acordul de imprumut este impotriva intereselor Republicii Moldova. Aparent, este un acord de imprumut pentru 200 de milioane de euro. La destinatie scrie: pentru suportul bugetar si apoi cand citesti urmatoarele articole iti pui mana in cap. De exemplu, utilizarea imprumutului: se vorbeste despre companiile rusesti care vor participa in tot felul de proiecte investitionale ceea ce inseamna ca noi luam bani in imprumut ca sa achitam companiile rusesti care sa-si duca banii inapoi in Rusia".

Totodata, liderul Pro Moldova afirma ca cele mai scandaloase prevederi din acest acord sunt articolele doi si sapte.

Andrian CANDU, LIDER PRO MOLDOVA: "Se vorbeste despre faptul ca companiile moldovenesti pot merge in Rusia la bancile rusesti sa ia imprumut, cumva cu permisiunea ministerului Finantelor al Republicii Moldova, smecherii care poti sa faci, vin in Moldova, isi desfasoara activitatea, acel imprumut nu este achitat si acel credit al companiilor private, acele dobanzi, ajung sa fie guvernate de acest acord si statul RM trebuie sa-si asume si penalitatile si dobanda, adica se transforma in datorie de stat, ceea ce este o aberatie".

Liderul Pro Moldova spune ca nu a mai vazut astfel de acorduri si ca la mijloc ar fi niste smecherii puse la cale de socialisti si democrati.

Andrian CANDU, LIDER PRO MOLDOVA: "Nu sunt pentru prima zi in Parlament, am mai vazut acorduri de imprumut, si bilaterale, de exemplu cu Romania, cu Polonia, cu FMI sau UE, dar niciodata nu am vazut smecherii de genul asta. Cineva incearca sa faca, probabil, niste afaceri si sa spuna ca Rusia ne-a dat 200 de milioane, dar ele cumva au disparut prin scheme sau prin companii care fac afaceri, intra in datorii fata de bancile rusesti si apoi noi toti trebuie sa achitam.

Sa luam exemplul Moldova Gaz, o comapnie privata, dar cu interes si din partea Rusiei si din partea RM. In Moldova Gaz exista un consiliu de directori, reprezentat de stat acolo, de exemplu ei au un imprumut de la Gazprom si noi statul RM trebuie sa restituim imprumutul si multe altele chestii gasite in acest acord."

Andrian Candu spune ca acordul nu a fost negociat sau a fost negociat foarte prost: "Nu a fost negociat pentru interesele RM, dar este un acord politic pentru compania electorala a presedintelui Dodon, sa vina si sa imparta banii in stanga si in dreapta in campania electorala si atunci acesta este un acord impotriva intereselor RM."

Imprumutul de 200 de milioane de euro din partea Rusiei pentru Moldova a fost ratificat astazi de Parlament, iar ulterior suspendat de Curtea Constitutionala la sesizarea grupului parlamentar Pro Moldova. Astazi, acordul a fost discutat fierbinte in plen. Opozitia spunea ca documentul are un articol care permite ca datoriile private sa ajunga in carca statului si a cerut excluderea acestei posibilitati. Totodata, premierul a insistat ca banii sunt necesari avand in vedere situatia financiara proasta din tara.

Potrivit acordului, creditul va trebui sa fie intors timp de 10 ani, iar achitarea acestuia va incepe din 15 martie 2021. Rata dobanzii este de 2% anual. 

Vezi mai jos sedinta parlamentului de astazi:


Articole din aceeasi categorie