27.03.2023
De ce a fost anulata alegerea membrilor in CSM si de ce nu au fost acceptate candidaturile desemnate de comisia Pre-Vetting? Victoria Sanduta, la emisiunea In Profunzime: "Am fi riscat o condamnare la CEDO"

Judecatorul Victoria Sanduta sustine ca motivul principal care ar fi provocat anularea alegerilor pentru CSM a constituit numarul mic de participanti alesi de comisia Pre-Vetting. Totodata, aceasta mentioneaza ca daca cele cinci persoane delegate urmau sa fie alesi in functiile de membri permanenti si supleanti, asta ar fi incalcat dreptul candidatilor care nu au trecut Pre-Vettingul si au depus o constestatie la Curtea Suprema de Justitie pentru a obtine dreptate. Astfel, alegerea membrilor ar fi dus la o noua condamnare a Republicii Moldova la CEDO.

Victoria SANDUTA, JUDECATOR: "Problema e in aceea ca noi nu aveam din ce alege, pentru ca comisia Pre-Vetting nu ne-a dat posibilitatea de a alege. Comisia Pre-Vetting a ales in locul nostru acei cinci candidati, dintre care toti trebuia sa ajunga in CSM, 4 pe functii de membri permanenti si unul pe membru supleant. Deci, noi trebuia sa alegem si membrii permanenti si membrii supleanti, deci, noi aici efectiv nu am avut alegeri. Desi Constitutia spune ca judecatorii trebuie sa-si aleaga memrii judecatori in CSM, anume pentru a asigura, pentru a administrarea independenta si separata a puterii judecatoresti, pentru ca nu exista un stat de drept fara separatia celor trei puteri in stat si de aceea noi am decis intreruperea acestei adunari si din motivul ca candidatii care nu au trecut Pre-Vetting-ul au depus constestatia la Curtea Suprema de Justitie si respectiv daca noi am fi purces la votare nu avea sa fie o alegere, ar fi fost o delegare sau votare, asa cum a inteles-o Parlamentul si asa cum o vocifereaza in continuare. Daca noi am fi purces, noi am fi riscat sa incalcam dreptul celorlalti care se judeca in prezent si cel putin daca contestatia unuia ar fi fost admisa, iar locurile ar fi fost deja ocupate, acesta ar fi fost un drept iluzoriu si nu ar mai putea sa-si exercite dreptul adjudecat prin instanta de judecata si atunci am fi riscat o condamnare la CEDO sau mai multe. Deci noi vrem sa evitam acest lucru."

Totodata, aceasta a mentionat ca desemnarea rapida a CSM-ului, nu va asigura aderarea rapida a tarii la Uniunea Europeana. 

Victoria SANDUTA, JUDECATOR: "Referitor la acest termen, ca noi am intrerupt adunarea pana pe 28 aprilie eu vreau sa va spun ca conditionalitatea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana nu consta in cat de repede acesta isi numeste un CSM de fatada, ci consta in ce va face acest CSM in urmatorii sase ani. Si eu cred ca asa cum Parlamentul nechibzuit a adoptat mai multe legi care a creat niste viduri legislative, ori noi in primul an de facultate invatam ca legea trebuie sa fie adoptata pentru o multitudine de cazuri si trebuie prevazute situatiile de blocaj. Deci, Legislativul prin aceasta lege cu referire la Curtea Suprema de Justitie a oferit aceasta portita de iesire judecatorilor de la Curtea Suprema si le-a spus ca daca nu doriti sa treceti vetingul puteti cu 20 de zile inainte de intrarea in vigoare a legii sau inceperea  procedurii de vetting sa plecati sa va depuneti cererea de demisie si efectiv judecatorii sau folosit de aceasta portita legala de iesire."

La 17 martie a fost convocata Adunarea Generala a Judecatorilor. Pe ordinea de zi au fost patru subiecte, printre care si chestiunea privind alegerea celor patru membrii ai Consiliului Superior al Magistraturii din randul judecatorilor, din cei cinci care au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting. Dupa sase ore de discutii, participantii Adunarii au reusit sa dezbata doar primul subiect de pe agenda, astfel acestia au decis sa intrerupa sedinta, iar subiectul privind alegerea membrilor in CSM sa fie amanata, pentru 28 aprilie. 

6 din cei 12 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt judecatori. 4 din cadrul judecatoriilor, unul din cadrul Curtilor de Apel si unul de la Curtea Suprema de Justitie. Mandatul actualilor magistrati de la CSM a expirat in luna octombrie, anul trecut. In prezent, comisia Pre-Vetting evalueaza candidatii non-judecatori in CSM.  

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508. 

Articole din aceeasi categorie