05.06.2023
De ce a fost aleasa Moldova sa gazduiasca cel de al doilea Summit al Comunitatii Politice Europene? Nicu Popescu la emisiunea In Profunzime: „Am fost contactati din luna septembrie”

Ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Nicu Popescu, sustine ca decizia ca Republica Moldova sa gazduiasca cel de al doilea Summit al Comunitatii Politice Europene a fost luata cu unanimitate de toate statele europene. Mai mult, Nicu Popescu a declarat in cadrul emisiunii In Profunzime ca autoritatile noastre au fost contactati din luna septembrie a anului trecut, cu trei saptamani inainte de summitul de la Praga si au fost intrebati daca ar putea organiza acest eveniment. 

Nicu POPESCU, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE SI INTEGRARII EUROPENE: „Este un semnal de sprijin pentru Republica Moldova. S-au discutat despre mai multe state care ar putea gazdui acest summit, dar a fost aleasa cu unanimitate - Republica Moldova, ca semn de apreciere si sprijin pentru procesul de reforme, ca un semn de solidaritate pentru un stat ca Republica Moldova, care se afla intr-o parte foarte complicata a Europei. Un stat care este foarte afectat negativ de efectele agresiunei Federatie Ruse pentru Ucraina. Faptul ca Republica Moldova a gestionat cu demnitate si solidaritate criza refugiatilor, a ajutat Ucraina asa cum a putut prin posibilitatile noastre care sunt, de altfel, foarte limitate. Noi am fost contactati deja din luna septembrie, cu trei saptamani inainte de summitul de la Praga ,ca sa fim incurajati si sa fim intrebati daca am putea organiza si avem capacitati sa organizam un astfel de summit.”

Vicepremierul mentioneaza ca la modul practic decizia a fost discutata intre mai multe tari. 

Nicu POPESCU, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE SI INTEGRARII EUROPENE: „Prima data eu am auzit de aceasta idee, in urma discutiei unui consilier al unui prim-ministru din Franta cu unul din ambasadorii nostri, dar banuiesc ca initiativa nu venea de la acest stat. Eu mi-am dat seama ca in acea perioada, intre 3 - 5 state se discuta punerea Moldovei in fata.”

Pe 1 iunie, Republica Moldova a fost gazda diplomatiei europene in contextul desfasurarii celui de-al doilea summit al Comunitatii Politice Europene. Prima reuniune a fost organizata in toamna anului trecut in Cehia, iar urmatoarea va avea loc in Spania.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Articole din aceeasi categorie