19.06.2023
„Daca vedem o problema, noi o vom raporta.” Ambasadorul UE la Chisinau se arata ingrijorat de neintelegerile dintre CNA si Procuratura Anticoruptie. Ce spune Mazeiks despre discursul lui Dragalin tinut in fata subalternilor

„Este o linie foarte fina, care trebuie sa fie trasa, atunci cand poti fi aspru si cand trebuie sa fii mai diplomatic”, asa a comentat ambasadorul UE la Chisinau, Janis Mazeiks, discursul sefei Procuraturii Anticoruptie, Veronica Dragalin, tinut in fata subalternilor, in care avertizeaza procurorii corupti ca abia astepata sa intre cu mascatii in casa lor. Totodata, Janis Mazeiks se arata ingrijorat si de disensiunile dintre Centrul National Anticoruptie si Procuratura Anticoruptie, spera insa ca conducerea institutiilor vor gasi abilitatea de a lucra impreuna.

Janis MAZEIKS, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: „Nu am fost in stituatia cand m-as adresa unui grup de colegi corupti, dar este important ca din punct de vedere european, a perspectivelor europene, ca discutiile sa fie civilizate si sa respecte standardele etice, fie ca aceasta situatie a fost una neclara sa nu. Eu nu am auzit inregistrarea, dar aceasta este o linie foarte fina, care trebuie sa fie trasa, atunci cand poti fi aspru si cand trebuie sa fii mai diplomatic.”

Mai mult decat atat, ambasadorul se arata ingrijorat de neintelegerile dintre Centrul National Anticoruptie si Procuratura Anticoruptie, Janis Mazeiks sustine ca pentru UE este important sa evalueze situatia din tara in mod obiectiv si daca va fi identificata o problema in acest sens aceasta va fi raportata.

Janis MAZEIKS, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: „Pentru mine situatia este destul de trista, pentru ca in situatia in care institutiile ar trebuie sa lupte cu coruptia, acum se pare ca ele aproape lupta una cu alta si evident ca in aceasta situatie acei care trebuie sa fie tinta lucrului lor, ei se bucura. Deci pentru noi, noi speram, ca ei vor gasi abilitatea de a lucra impreuna, pentru ca fiecare sa isi faca treaba. Si presedintele, de asemenea, a spus un lucru foarte important, ca aceste lucruri nu trebuie sa nu ne permita sa mergem mai departe cu raportul de progres, pentru ca pentru noi este foarte important sa evaluam situatia din tara in mod obiectiv, daca vedem o problema evident ca noi vom raporta problema.”

Disensiunile intre Centrul National Anticoruptie si Procuratura Anticoruptie au inceput in luna mai. Atunci, directorul CNA, Iulian Rusu, a declarat, de la tribuna Parlamentului ca este nemultumit de felul in care Procuratura Anticoruptie si Procuratura Generala colaboreaza cu institutia pe care o conduce.

La inceputul lunii, sefa Procuraturii Anticoruptie, Veronia Dragalin, a venit cu explicatii dupa informatiile aparute in presa despre conflictul cu CNA. Veronia Dragalin a recunoscut ca a avut o neintelegere cu seful Centrului National Anticoruptie, dar a sustinut ca informatiile din spatiul public sunt exagerate. Iulian Rusu nu a comentat pana acum situatia.

Veronica Dragalin a vorbit despre sedinta de pe 7 iunie la care au participat procurorii de la Procuratura Anticoruptie si ofiterii CNA, spunand ca i-a convocat pentru a discuta  despre scurgerile de informatii pe canalele anonime de telegram, care afecteaza mersul urmaririi penale. Sefa Procuraturii Anticoruptie a declarat ca intrunirea nu a fost secreta, asa cum au spus unele surse, doar ca directorul CNA, Iulian Rusu, nu a 
avut dreptul legal sa participe la ea, pentru ca sedinta a avut caracter operativ, nu administrativ. Atunci, Dragalin a neagat ca ar fi intimidat ofiterii CNA, dar recunoaste ca a avut o neintelegere cu seful institutiei. Si a spus ca in cadrul Procuraturii Anticoruptie si Centrului National Anticoruptie sunt persoane corupte, interesate de a destabiliza institutiile. Cu o zi inainte, a fost facuta publica o plangerea care ar fi fost semnata de ofiterii CNA, care o acuza pe Veronica Dragalin de intimidare. 

Pe 14 iunie, o inregistrare audio care ar fi fost facuta in timpul unei sedinte organizata de sefa Procuraturii Anticoruptie, Veronica Dragalin, a fost facuta public de Pulsmedia.md. In inregistrare Dragalin ar fi spus celor prezenti ca „nu are rabdare sa intre personal cu echipa de mascati, la cineva in casa, sa fie arestati si trimisi la inchisoare”.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Articole din aceeasi categorie