06.06.2022
Daca Odesa este cucerita, exista riscul ca armata rusa sa ajunga in Transnistria? Ce spune consilierul presedintelui ucrainean

Consilierul presedintelui ucrainean, Mihailo Podoleak, sustine ca nu exista niciun risc ca armata rusa sa cucereasca Odesa si sa se ajunga in regiunea transnistreana. Acesta a mai spus ca armata ucraineana nu cedeaza, iar in urmatoarea perioada vor incearca sa stabilizeze si sa deblocheze zona Herson. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime cu Lorena Bogza.

„Nu exista niciun risc ca Odesa sa fie cucerita si sa ajunga in Transnistria. Ucraina, nu va admite cu siguranta, avansarea spre sud a armatei ruse. Nu vom ceda nici orasul Nikolaev, nici Odesa, iar acum incercam sa stabilim cum deblocam zona Herson. Pentru ca acesti indivizi cu pasapoarte rusesti sunt extrem de nedoriti pe teritoriul Ucrainei,” a declarat consilerul ucrainean.

Totodata, Mihailo Podoleak a mentionat ca situatia pe front, in Ucraina, este intr-adevar foarte complicata si au loc lupte intense, asa cum Europa nu a mai vazut de 70 de ani incoace, de la cel de-al Doilea Razboi Mondial. 

„Vreau sa intelegeti acest lucru. Si anume ca nu vorbim despre folosirea unor arme de calibru mic, mitraliere sau tancuri. Rusii folosesc tot ce le sta la indemana, inclusiv rachete de croaziera, extrem de puternice, capabile sa atinga tinte la distante de la 1.500 la 500 de km. Spun asta ca sa intelegeti calibrul armelor folosite de Federatia Rusa. Ea de facto face una cu pamantul teritoriul Ucrainei. Daca ne referim la Nikolaev si Zaporojie, aceste localitati se afla acum sub controlul total al Ucrainei. Respectiv avem aici o situatie absolut normala. Caci vreau sa spun, acolo unde e Ucraina - acolo e o viata normala. Unde e Rusia, ocupantii, oamenii traiesc cu frica in san. Pentru ca de facto, nu vorbim despre orase, ci despre un soi de lagare, patrulate de oameni inarmati, unde se trage in permanenta, unde sunt arestati mereu oamenii, sub tot felul de pretexte inventate,” a declarat oficialul ucrainean. 

Podoleak a mai spus ca la moment, Rusia nu are nici cea mai mica sansa sa inainteze considerabil pe teritoriul Ucrainei. 

„Exista doar anumite miscari de cel mult un kilometru incolo-incoace, in raionul luptelor principale din estul Ucrainei. In cazul raioanelor de sud, Rusia nu are nicio sansa serioasa sa avanseze acolo. Chiar daca vor pune la cale acele operatiuni de desantare pe care le-au incercat in regiunea Odesa”, a mai adaugat cosilierul lui Zelenski. 

Articole din aceeasi categorie