21.03.2023
Curtea Suprema de Justitie - risca sa devina nefunctionala. Veronica Mihailov-Moraru: „Ar putea fi adevarat”

Activitatea Curtii Supreme de Justitie ar putea deveni nefunctionala, odata ce vor intra in vigoare demisiile magistratilor, sustine ministrul Justitiei, Veronica Mihailov-Moraru. Majoritatea cererilor de demisie intra in vigoare pe 31 martie si 2-3 aprilie. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In Profunzime. 

„Ar putea fi adevarat. Din cate imi aduc aminte si eu, majoritatea cererilor de demisie intra in vigoare pe 31 martie si 2-3 aprilie, cu exceptia la 5 judecatori care nu si-au depus cererile de demisie”, spune ministrul Justitiei.

Decizia judecatorilor Curtii Supreme de Justitie de a demisiona inaintea verificarii averilor si integritatii lor, nu este deloc surprinzatoare, afirma expertul Vladislav Gribincea. 

Vladislav GRIBINCEA, EXPERT:„Atunci cand s-a anuntat ideea evaluarii externe, pentru mine era previzibil. Nu credeam ca vor fi asa de multe demisii, noi estimam ca vor fi jumatate din judecatorii Curtii Supreme care vor pleca, iar jumatate isi vor asuma riscul sa treaca acest Pre-vetting. Vad ca din judecatorii actuali, din cei care au demisionat, au demisionat ca nu vor sa fie evaluati. Acesta este argumentul, cred eu, real al demisiilor. Sunt si judecatori onesti care nu au dorit sa-si asume acest risc.”

Expertul nu exclude ca in spatele demisiilor judecatoriilor, s-ar afla dorinta de a crea un blocaj in sistem.

Vladislav GRIBINCEA, EXPERT: Aveau posibilitatea legala sa mai ramana inca 2 luni la Curtea Suprema, sa asigure functionalitatea Curtii Supreme. Judecatorii au decis ca nu vor sa faca acest lucru, probabil din suparare sau din alt moltiv. Insa, nu exclud ca scopul a fost, de fapt, sa blocheze si sa genereze o anumita nemultumire.”

In opinia acestuia, plecarea judecatorilor din sistem se va rasfrange asupra activitatii Curtii Supreme de Justitie.

Vladislav GRIBINCEA, EXPERT: Vreo patru luni de zile. Din aprilie si pana in august, poate iulie, in care vor fi putini judecatori la Curtea Suprema de Justitie.”

Adunarea Generala a Judecatorilor la care urma  sa fie alesi patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din randul judecatorilor a fost intrerupta pana pe data de 28 aprilie. Si asta, potrivit celor prezenti, pentu a permite Curtii Supreme de Justitie sa se pronunte pe marginea contestatiilor depuse de candidatii care nu au promovat evaluarea in cadrul Comisiei Pre-Vetting

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508. 

Articole din aceeasi categorie