12.12.2022
Cum vedeti dezvoltarea pe viitor a relatiei dintre Republica Moldova si Rusia? Ion Ceban: "Este foarte complicat. Pana cand inca suntem dependenti de gazul rusesc"

Primarul capitalei, Ion Ceban, sustine ca la moment este foarte complicata problema legata de relatia dintre Republica Moldova si Rusia, intrucat la moment inca suntem dependenti de gazul rusesc si trebuie sa afirma ca autoritatile trebuie sa vada ce pot face si cum pot rezolva aceasta. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Ion CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI: "Este foarte complicat. Pana cand inca suntem dependenti de gazul rusesc. Trebuie sa vedem pragmatic ceea ce putem face, daca nu putem influenta lucrurile in alta parte. Noi nu le putem influenta. Putem doar sa ajutam pe oameni. Avem sute de mii de concetateni acolo, trebuie sa ne ingrijim de sanatatea lor si trebuie sa vedem ce se intampla si cum se intampla, daca vor sa ajunga acasa...Abodare destul de pragmatica."

Intrebat despre pozitia sa in legatura cu micsorarea volumului de gaz pentru Republica Moldova, Ceban sustine ca nu cunoaste detaliile negocierilor, insa considera ca autoritatile de la noi ne-au tras pe sfoara.

Ion CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI: "Din ceea ce am dominat noi, am obtinut cel mai mare pret la gaz din europa pentru o perioada de 5 ani, nici guvernarile care erau cel putin, fiind pro-ruse nu si-au asumat astfel de lucruri. Noi nu cunoastem detaliile acestor negocieri, eu cred ca am fost trasi pe sfoara. In primul rand ca nu stim ce s-a negociat, s-au dus cu pachetul si s-a acceptat pachetul, dar daca au fost negocieri de ce noi nu cunoastem nimic din acest plus."

In luna octombrie, Gazprom a redus livrarile de gaz catre Republica Moldova, cu 30 la suta. Potrivit ministrului infrastructurii, concernul rus a invocat o problema tehnica, iar deficitul va fi acoperit fie prin achizitii zilnice, fie din rezerva de stat.

Vezi AICI intreaga emisiune In PROfunzime din data de 12 decembrie.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508. 

Articole din aceeasi categorie