07.11.2022
Cum sunt impartiti cei 5,7 milioane de metri cubi de gaz, intre cele doua maluri ale Nistrului? Sergiu Tofilat, la emisiunea In PROfunzime: "In fiecare luna se formeaza o proportie"

Expertul in energetica, Sergiu Tofilat, sustine ca la moment cele 5,7 milioane de metri cubi de gaz primiti de la Gazprom, sunt impartiti intre cele doua maluri dupa o anumita proportie, care luna de luna este diferita. Astfel, pentru a trece cu bine de criza energetica, acesta mentioneaza ca malul drept ar trebui sa fie mai rezonabil si sa reduca consumul de gaz, astfel in cat sa ajunga si pentru producerea energiei electrice pentru malul drept, intrucat ei gaz din cota Republicii Moldova.

Sergiu TOFILAT, EXPERT ENERGETIC: "Exista in contract cantitatile care trebuie sa vina pentru malul drept si malul stang, iar in fiecare luna se formeaza o proportie 50/50, 60 la 40, 35 la 65. In jurul la chestia aceasta se poate de scutat, asta este o directie pe care putem sa mergem. A doua sa solicitam de la ei, de la malul stang cat gaz si cata energie lor le trebuie pentru a mentine consumul minim strict necesar, consumatorii casnici, spitale, scoli, gradinite, etc si sa ne spuna in fiecare luna, exact, din acesti 5.7 milioane de metri cubi, atat ne trebuie ca sa asiguram malul stang sa nu inghete si sa nu murim de foame. Restul, tot ce este deasupra producem energie pentru malul drept. Pentru ca daca noi le dam gaz din cota noastra, noi trebuie sa fim siguri ca gazul acela nu se duce pentru alte scopuri" , a mentionat Sergiu Tofilat.

La 30 septembrie, Andrei Spinu a anuntat ca Gazprom nu va livra tarii noastre volumele integrale de gaz pentru luna octombrie. Potrivit ministrului Infrastructurii, MoldovaGaz a primit confirmarea pentru livrarea doar a 70% din volumele necesare tarii noastre pentru urmatoarea luna. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Articole din aceeasi categorie