27.02.2023
Cum se va incheia razboiul din Ucraina? Istoricul specializat in spatiul ex-sovietic spune ca planurile lui Putin au fost gresite si, in curand, va plati pentru toate crimele

Istoricul Armand Grosu spune ca Rusia ar putea pierde razboiul din Ucraina. Toate evenimentele care s-au intamplat, pana in prezent, ar duce la acest deznodamant. Insa, modul in care se va incheia ofensiva rusa, s-ar decide fie printr-o lovitura de stat, fie presedintele rus, Vladimir Putin ar putea pleca de la conducere. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In Profunzime.

„Rusia nu are un plan secund pentru aceasta campanie militara. Au improvizat a doua etapa care incepe la sfarsitul lui martie - aprilie, care dureaza pana in vara si vor sa ocupe sudul si estul Ucrainei. Sa fondeze asa numita Novorosia, au esuat in acest plan. Odata ce ai pierdut punctul strategic Insula Serpilor si ti-a fost scufundat Crucisatorul „Moskva”, nu mai ai multe sanse. Deci, nu mai poti sa cuceresti zona Odesa, Nikolaev, sudul Ucrainei”, a spus Gosu.

De asemenea, Armand Gosu spune ca un rol important in acest razboi il joaca si Occidentul.

„Multe depind de Occident. Cat este Occidentul dispus sa dea si, in acelasi timp, Occidentul merge cu ochii la Rusia, sa nu cumva sa escaladeze prea tare pentru a provoca nervozitate, iar Putin cu mana tremuranda sa apese butonul nuclear”, a declarat istoricul specializat in spatiul ex-sovietic.

Din declaratile acestuia, in viitor, Ucraina ar putea sa fie un stat important pe scena internationala.  

„In ciuda pronosticurilor unora, care ingropau Ucraina in primele ore ale invaziei rusesti, iata ca Ucraina se mentine pe pozitie si reuseste sa tina piept Rusiei si chiar se profileaza intr-un actor important pentru urmatoarele decenii pe scena internationala”,spune Gosu.

Intrebat daca Belarusul ar putea fi implicat in razboi, Armand Gosu spune ca relatiile dintre Putin si presedindele belarus, Aleksandr Lukasenko nu sunt foarte bune, si ar exista anumite temeri din partea ambelor parti.

„Putin probabil, Aleksandr Lukasenko nu are nici un interes sa implice Belarusul in razboi. Lukasenko stie ca nu poate avea incredere in Putin, cum Putin, la randul lui, stie ca nu are nicio incredere in presedintele Belarus. Intre cei doi nu e o chimie foarte buna, dar Lukasenko va lasa sa fie utilizat teritoriul national”, spune Armand Grosu.

Astfel, Gosu sustine ca Vladimir Putin nu va accepta infrangerea si va incerca prin alte modalitati sa scoata Rusia din acest razboi.

„Daca Putin nu reuseste sa schimbe dinamica acestui conflict si nu va reusi, razboiul se va incheia atunci cand va iesi de pe scena istoriei. Fie ca va intampla printr-o lovitura de stat, fie ca va incerca un transfer de putere. Vladimir Putin nu poate accepta infrangere. Deci, cata vreme nu poate accepta infrangere, el va pretinde ca nu controleaza , ca are victorii si va tine Rusia intr-un razboi foarte lung. Socotelile lui Putin au fost gresite. In curand, va plati pentru toate crimele care le-a infaptuit”, a mai adaugat Armad Gosu.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Articole din aceeasi categorie