13.03.2020
Cum reactioneaza europenii la pandemia de coronavirus. Romanii, la acelasi nivel de panica precum italienii

De la restrictii de tot felul, pana la inchiderea scolilor, autoritatile europene au luat o serie de masuri pentru a stopa sau incetini raspandirea coronavirusului.

Politico a realizat o analiza succinta a situatiei din tarile Uniunii Europene, prezentand felul in care autoritatile fac fata crizei coronavirusului, dar si nivelul de panica perceput la nivelul populatiei, bazat pe analiza acoperirii media, dar si a felului in care oamenii isi fac aprovizionari.

Este foarte interesant de vazut, astfel, faptul ca romanii au acelasi nivel de panica precum italienii, desi noi suntem departe de a avea o situatie la fel de critica precum cei din peninsula.

Italia

Sanatate: A doua cea mai afectata tara din lume dupa China este, practic, inchisa, ca urmare a deciziilor luate de autoritati in lupta contra coronavirusului. Toate magazinele si restaurantele au fost inchise, cu exceptia alimentarelor si a farmaciilor.

Transport: Oricine vrea sa calatoreasca dintr-un oras in altul trebuie sa completeze si sa prezinte o declaratie prin care sa motiveze urgenta deplasarii sale: serviciu, sanatate, familie. Oferirea de informatii false este considerata infractiune. 

Educatie: Scolile si universitatile sunt inchise pana pe 3 aprilie.

Evenimente: Adunarile mari de oameni sunt interzise. Toate evenimentele sportive, inclusiv Serie A, au fost suspendate.

Economie: Autoritatile au anuntat alocarea a 25 de miliarde de euro pentru atenuarea impactului coronavirusului asupra economiei.

Alte masuri: Cinematografele, teatrele si salile de intretinere fizica sunt de asemenea inchise pana pe 3 aprilie.

Nivelul de panica: 8/10. In ciuda crizei majore, oamenii nu si-au iesit totusi din minti.

Cazuri confirmate: 15.113, pe 12 martie

Decese: 1.016, pe 12 martie

Vindecati: 1.258, pe 12 martie

Teste efectuate: 86.011, pe 12 martie

Franta

Sanatate: Franta este una din tarile europene cu cea mai ridicata rata de infectari. Deocamdata, se afla in scenariul 2 al planului sau de actiune, ceea ce inseamna ca isi concentreaza eforturile asupra detectarii cazurilor si limitarea raspandirii virusului. Ministerul Sanatatii a anuntat joi ca operatiile chirurgicale neesentiale vor fi amanate. Persoanele care se intorc din zonele afectate sunt plasate in carantina.

Transporturi: Intr-o declaratie televizata catre natiune, presedintele Emmanuel Macron a spus ca transportul public nu va fi inchis, dar Air France si-a suspendat zborurile cu Italia.

Educatie: Toate scolile, universitatile si gradinitile au fot inchise pentru o perioada nedeterminata.

Evenimente: Adunarile cu mai mult de 1.000 de persoane au fost interzise, cu exceptia evenimentelor esentiale.

Economie: Guvernul incearca sa protejeze companiile prin amanarea de la plata impozitelor si va elabora un plan de stimulare.

Alte masuri: Pretul dezinfectantelor este controlat prin lege, iar statul a preluat controlul asupra productiei de masti medicale. 

Nivelul de panica: 7/10

Cazuri confirmate: 2.876, pe 12 martie

Decese: 61, pe 12 martie.

Vindecati: Nu sunt date disponibile.

Teste efectuate: Nu sunt date disponibile.

Spania

Sanatate: Mai multi membri ai Guvernului sunt infectati sau suspecti de coronavirus. Parlamentul a fost inchis.

Transporturi: Toate zborurile cu Italia au fost oprite pana pe 25 martie. Mii de calatori sunt blocati pe aeroporturi, un program guvernamental de calatorii pentru pensionari a fost anulat.

Educatie: Toate scolile si universitatile au fost inchise.

Evenimente: Toate adunarile cu peste 1.000 de persoane au fost interzise, desi autoritatile au fost criticate pentru ca au permis desfasurarea marsului international de Ziua Femeii, din Madrid, la care au participat zeci de mii de persoane. Manifestarile sportive au fost suspendate.

Economie: Toate persoanele care se autoizoleaza vor beneficia de concedii medicale, iar guvernul a alocat 14 miliarde de euro pentru sprijinirea economiei.

Alte masuri: Muzeele din Madrid sunt inchise, iar vizitele conjugale din penitenciare au fost anulate. Comunitatea musulmna a suspendat toate slujbele.

Nivelul de panica: Depinde de zona. In regiunea Madrid, unde s-au inregistrat cele mai multe decese, nivelul de panica este de 8/10.

Cazuri confirmate: 3.004, pe 12 martie.

Decese: 84, pe 12 martie.

Vindecati: 189, pe 12 martie.

Teste efectuate: Autoritatile refuza sa faca publice aceste date.

Germania

Sanatate: Autoritatile au intensificat controalele la frontier, iar suspectii sunt plasati in carantina. Guvernul a introdus statii mobile de testare.

Transport: Nemtii sunt sfatuiti sa nu calatoreasca in zonele afectate, dar nu au fost interzise calatoriile.

Educatie: Sunt inchise doar cateva scoli, in regiunea Rhine-Westphalia.

Evenimente: Adunarile cu peste 1.000 de persoane au fost interzise, iar evenimentele sportive se vor desfasura fara spectatori.

Economie: Guvernul a emis un pachet de legi pentru sustinerea financiara pe termen scurt a companiilor.

Alte masuri: Autoritatile au distribuit un plan de aprovizionare cu alimente, sugerand germanilor sa isi faca proviziii pentru cel putin 10 zile (paine, cartofi etc, precum si cel putin cate 20 de litri de apa imbuteliata de persoana).

Nivelul de panica: 7/10.

Cazuri confirmate: 2.369, pe 12 martie.

Decese: 6, pe 12 martie.

Vindecati: Nu sunt date disponibile.

Teste efectuate: Nu sunt date disponibile.

Marea Britanie

Sanatate: Regatul Unit are o serie de masuri de prevenire foarte relaxate. Celor care prezinta simptome li se recomanda sa stea acasa cateva zile, iar varstnicilor si persoanelor vulnerabile li se cere o autoizolre timp de cateva saptamani. 

Transport: Britanicilor li se recomanda sa nu calatoreasca in China, Italia si celelalte zone afectate, iar celor care se intorc din aceste locuri li se cere sa se autoizoleze doar daca prezinta simptome de infectare.

Educatie: Au fost inchise doar scolile unde au fost depistate cazuri de infectare.

Evenimente: Regatul Unit nu a interzis evenimentele sportive, dar Scotia a suspendat evenimentele cu peste 500 de participanti. Autoritatile fac eforturi sa nu suspende niciun eveniment, dar se respect anumite reguli, precum cea de a nu se mai da mana, valabila inclusiv pentru regina.

Economie: Autoritatile investesc 12 miliarde de lire sterline pentru protejarea economiei.

Alte masuri: Discutiile oficiale cu privire la Brexit nu au fost anulate si se cauta solutii pentru reluarea acestora. Lansarea ultimului film din seria ”James Bond”, programata in aprilie, a fost anulata pentru luna noiembrie.

Nivelul de panica: 5/10

Cazuri confirmate: 590

Decese: 10

Vindecati: Nu sunt date disponibile.

Teste efectuate: 29.764.

Romania

Sanatate: Pe 12 martie, peste 1.450 de persoane se aflau in carantina si aproape 13.000 in autoizolare.

Transporturi: Zborurile cu Italia au fost suspendate timp de doua saptamani. Oamenii care se intorc din Italia sau alte zone afectate intra in carantina pentru 14 zile. Frontierele cu trafic redus cu Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Modlova si Serbia au fost inchise.

Educatie: Toate scolile au fot inchise pana pe 22 martie. 

Evenimente: Adunarile cu mai mult de 1.000 de participanti au fost interzise, la fel si evenimentele din spatii inchise cu mai mult de 100 de persoane. Toate meciurile de fotbal au fost anulate pana pe 31 martie.

Economie: Autoritatile nu au anuntat inca nici o masura de sprijinire a economiei.

Alte masuri: Politia ii escorteaza acasa pe cei care se intorc din zonele afectate pentru a se asigura ca se autoizoleaza.

Nivelul de panica: 8/10.

Cazuri confirmate: 70

Decese: 0

Vindecati: 6

Teste efectuate: Nu sunt date disponibile.

Ungaria

Sanatate: Un numar de 65 de persoane se afla in carantina, maghiarii suspectati nu mai pot dona sange.

Transporturi: Sunt verificari stricte la granitele cu Austria si Slovenia, au fost interzise sosirile din Italia, Iran, Coreea de Sud si China, iar maghiarilor care se intorc din aceste zoce li se recomanda sa intre in carantina.

Educatie: Cursurile universitare au fost suspendate, dar se predau online. Excursiile scolare au fost interzise.

Evenimente: Adunarile din spatii inchise cu mai mult de 100 de persoane sau din exterior cu peste 500 de participanti au fost interzise, iar persoanelor de peste 60 de ani li se recomana sa evite zonele aglomerate.

Alte masuri: Ungaria nu mai accepta cererile de azil, iar strainii care prezinta simptome sunt luati in custodies au chiar deportati. In mod neobisnuit, autoritatile publica dupa nationalitate cazurile de imbolnaviri.

Nivelul de panica: 7/10

Cazuri confirmate: 16

Decese: 0

Vindecati: 0

Teste efectuate: 730

Bulgaria

Sanatate: Spitalele care trateaza pacientii cu coronavirus sunt in carantina.

Transporturi: Unele zboruri catre Italia, Israel, Germani, Cehia si Austria au fost anulate.

Educatie: Autoritatile locale ot decide daca suspenda cursurile. Evenimentele scolare au fost interzise.

Evenimente: Guvernul recomanda ca evenimentele de interior sa nu adune mai mult de 250 de persoane si pastrarea unei distante de minim un metru intre oameni. Evenimentele sportive interioare au fost suspendate, iar cele in spatii deschise se desfasoara fara spectatori.

Alte masuri: Nu mai sunt premise vizitele in casele de copii si de batrani. In cinemtografe, teatre si alte spatii spectatorii trebuie sa se asigure ca sunt separate de cel putin un scaun unii de ceilalti.

Nivelul de panica: 4/10

Cazuri confirmate: 23

Decese: 1

Vindecati: Nu sunt date disponibile

Teste efectuate: Nu sunt date disponibile

Articole din aceeasi categorie