19.03.2020
Cum raspunde seful ANSP, fiind intrebat daca alegerile de la Hincesti trebuiau anulate - VIDEO
<p>Pentru ca inca nu era anuntata stare de urgenta, legal, alegerile de la Hincesti nu puteau fi anulate. O spune Directorul Agentiei Nationale pentru Sanatate Public, Nicolae Furtuna.</p>

Nicolae FURTUNA, DIRECTORUL AGENTIEI NATIONALE PENTRU SANATATE PUBLICA: "Inainte de ziua alegerilor, colegii mei de la ANSP au facut lista persoanelor aflate in contact cu persoanele bolnave si suspecte si acestea nu au mers la alegeri. Din punct de vedere legal, nu era posibil de anulat alegerile pentru ca nu era stare de urgenta."

Duminica trecuta, la Hincesti au avut loc alegeri parlamentare anticipate pe circumscriptie unde a castigat candidatul socialist Stefan Gatcan.

Chiar daca se stia despre o femeia infectata din satul Balceana si despre faptul ca a intrat in contact cu alti oameni, autoritatile nu au anulat scrutinul. A doua zi dupa alegeri, satul a fost pus in carantina si s-a aflat despre alti cinci bolnavi din aceeasi localitate si trei din satul vecin, Sofia. Ulterior, parlamentul a votat stare de urgenta in Republica Moldova pentru 60 de zile.

La moment in Republica Moldova avem 49 de cazuri confirmate de coronavirus.

Primul caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat in Republica Moldova pe 7 martie. Este vorba despre o femeie de 48 de ani, care a revenit din Italia, Milano.

Cazurile 2-3/ Pe 10 martie au fost confirmate alte doua cazuri de infectare cu coronavirus in Republica Moldova. Este vorba despre o femeie de 60 de ani din capitala si un barbat de 60 de ani din sudul Moldovei. Ambii au revenit recent din Italia. Femeia a fost in vizita la o prietena, iar barbatul - la copii.

Al patrulea caz de infectare cu coronavirus de tip nou a fost confirmat pe data de 11 martie, este vorba despre o tanara revenita din Italia.

Cazurile 5-6/ Pe data de 12 martie au fost confirmate alte doua cazuri de infectare cu coronavirus. Ambele s-au intors recent din Italia. Ministrul Sanatatii a refuzat sa ofere detalii despre aceste doua persoane.

Cazurile 7-8/ Pe data de 13 martie au fost confirmate alte doua cazuri de infectare cu Covid-19. Ambele persoane s-au intors recent din Italia. Si de aceasta data, Ministrul Sanatatii a refuzat sa ofere detalii. Viorica Dumbraveanu a mentionat ca nu exista copii infectati cu coronavirus.

Cazurile 9-12/ Pe data de 14 martie au fost confirmate alte 4 cazuri de infectare cu coronavirus. Unul dintre pacienti s-a infectat prin transmitere locala. Celelalte trei persoane au venit din Franta si Marea Britanie.

Cazurile 13-23/ Pe data de 14 martie au fost confirmate alte 11 cazuri de coronavirus in Moldova. Totodata, a fost inregistrat si primul caz de infectie cu Covid-19 la un copil. Acesta s-a infectat de la mama sa venita recent din Italia. 3 cazuri dintre cele 11 sunt de import si opt sunt de transmitere locala.

La data de 16 martie, Ministerului Sanatatii anunta despre prima persoana din Moldova tratata de coronavirus.

Cazurile 24-29/ Pe data de 16 martie, sase cazuri noi de coronavirus au fost confirmate in Republica Moldova.

Al 30-lea caz de coronavirus a fost confirmat la data de 17 martie. Dintre cele 46 de persoane suspecte, un singur test a aratat rezultat pozitiv. Este vorba despre un caz de import.

Totodata, la 17 martie, autoritatile anunta stare de urgenta in Republica Moldova.

In Republica Moldova s-a inregistrat primul deces din cauza noului coronavirus.

Cazurile 31-36/ Alte 6 cazuri de coronavirus au fost confirmate in Moldova la data de 18 martie. Trei cazuri sunt de import, iar trei de transmitere locala.

Totodata, responsabilii de la Ministerul Sanatatii spun ca inca o persoana a fost tratata de coronavirus si este gata de externare.

Alte 13 cazuri de Covid-19 au fost confirmate la data de 19 martie. Astfel, numarul celor infectati ajunge la 49 de bolnavi.

Articole din aceeasi categorie