29.04.2021
Cum raspunde Maia Sandu intrebata de ce 11 iulie este data pentru alegerile parlamentare anticipate

11 iulie este data legala pentru a organiza alegerile parlamentare anticipate. O spune Maia Sandu, in cadrul emisiunii InPROfunzime. 

Maia SANDU, PRESEDINTE RM: "Am pornit de la perioada legala pentru pregatirea alegerilor. Am tinut cont de termenul limita de care are nevoie CEC si mi-am dorit sa punem punct cat mai repede acestei situatii de haos, atunci cand nu avem un Guvern, o majoritate parlamentara. Asta a fost perioada optima."

Intrebata de unde bani pentru organizarea scrutinului, Maia Sandu spune ca Guvernul este obligat sa aloce resurse si ca nu se stie inca de ce suma exacta este nevoie. 

Maia SANDU, PRESEDINTE RM: "Nu exista o asemenea situatia in care sunt intrunite toate conditiile pentru alegeri, este semnat decretul, dar nu se gasesc bani. Este obligatoriu ca Guvernul sa aloce resurse financiare. Azi am discutat cu CEC despre actiunile si programul pe care il stabileste CEC. Am discutat despre buget si i-am spus ca nu exista inca unul evaluat. Aceasta cifra nu este inca concreta, urmeaza pana maine sa se faca o estimare. Cu CEC am discutat despre masurile pe care trebuie sa le intreprinda ca sa organizam in siguranta aceste alegeri, tinand cont ca suntem in pandemie." 

Ieri, Maia Sandu a anuntat ca vom avea alegeri parlamentare pe 11 iulie. Anuntul a fost facut la o ora dupa ce starea de urgenta, care impiedica desfiintarea actualului legislativ, a fost declarata neconstitutionala de Inalta Curte. Magistratii de la Curte au notat ca proiectul privind instituirea starii de urgenta a fost propus de deputati si nu de Guvern asa cum ar fi legal. Judecatorul Vladimir Turcan, fostul deputat PSRM a formulat o opinie separata. Decizia Curtii Constitutionale a fost primita cu aplauze de multimea aflata in fata sediului. 

Starea de urgenta a fost votata pe data de 31 martie de catre majoritatea formata din PSRM si Partidul Sor, fara sa existe un plan clar si fara sa fie instituite masuri de protectie a populatiei si prevenire a raspandirii coronavirusului. Ulterior, Guvernul a anuntat cateva restrictii, o parte dintre care au si fost anulate. Opozitia a declarat ca singurul motiv pentru care s-a instituit masura e ca socialistii si cei de la Partidul Sor sa impiedice dizolvarea parlamentului, lucru care nu poate fi facut pe timpul starii de urgenta. 

Articole din aceeasi categorie