18.09.2023
Cum este implicata NATO ca organizatie in razboiul din Ucraina? Mircea Geoana: „Avem obligatia de a evita escaladarea conflictului dintre Rusia si Ucraina intr-un conflict si mai mare”

NATO are obligatia de a evita escaladarea conflictului dintre Rusia si Ucraina intr-un conflict si mai mare. Asta a spus Mircea Geoana, secretarul general adjunct al NATO, in cadrul emisiunii In PROfunzime. Mai mult, oficialul sustine ca asistenta militara oferita Ucrainei nu se face prin NATO, ci printr-un grup coordonat de Statele Unite din care fac parte 50 de natiuni. 

Mircea GEOANA, SECRETAR GENERAL ADJUNCT AL NATO: „Nu suntem parte a acestui conflict. Nu suntem si nu vom fi parte a acestui conflict. Daca va uitati ce face NATO pentru Ucraina, facem tot ce inseamna asistenta non-letala. Ii ajutam evident, pe parte de comanda si control, ii ajutam pe parte de sanatate, ii ajutam pe parte de logistica, de lupta impotriva dronelor. Tot ce inseamna asistenta militara directa pentru Ucraina, nu se face prin NATO, se face separat. E un grup coordonat de Statele Unite din care fac parte 50 de natiuni, nu doar tarile NATO, si Japonia, si Australia si Elvetia. Si acolo este un mecanism de coordonare pentru asistenta militara catre Ucraina care nu se face prin NATO.”

Totodata, Mircea Geoana mai spune ca NATO are o politica de a sustine Ucraina, pentru ca „este important sa sustinem o tara care este atacata ilegal de catre o tara care vrea sa o desfiinteze.” 

Mircea GEOANA, SECRETAR GENERAL ADJUNCT AL NATO: „Avem si o obligatie si o actiune de a evita escaladarea conflictului dintre Rusia si Ucraina intr-un conflict si mai mare. De aceea, noi suntem o organizatie extrem de responsabila si doritoare de pace. Noi nu dorim confruntare cu Rusia, noi nu dorim razboi in Europa.”

Conflictul a inceput in februarie 2022, cand Moscova si-a trimis fortele in Ucraina, readucand razboiul in Europa pentru prima data in ultimele decenii.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie