27.06.2022
Cum comenteaza Nicu Popescu reactiile Kremlinului la decizia Consiliului European de a oferi Moldovei statut de tara candidata la UE: „Declaratiile nu corespund realitatii”

Ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Nicu Popescu, sustine ca parcursul european al Republicii Moldova este alegerea societatii, iar reactiile din partea Federatiei Ruse nu se inscriu in spiritul unei relatii corecte cu tara noastra. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Nicu POPESCU, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE SI INTEGRARII EUROPENE: „Reactiile din partea Rusiei nu s-au referit neaparat la obtinerea de catre Republica Moldova a statutului de tara candidat. Evident, au fost cateva semnale publice parvenite din partea Federatiei Ruse si nu cred ca aceste semnale se inscriu in spiritul unei relatii corecte. Noi am avut o precizare publica unde am raspuns la aceste declaratii. Pentru noi parcursul european reprezinta vointa societatii noastre, relatia noastra cu Romania este absolut speciala deoarece a fost primul stat care a recunoscut independenta si suveranitatea Republicii Moldova si ne ajuta in parcursul nostru european”.

Totodata, ministrul a mai mentionat ca dorinta Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeana este un lucru clar, iar declaratiile facute de Rusia nu sunt o reflectie a realitatii.

Nicu POPESCU, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE SI INTEGRARII EUROPENE: „Noi intodeauna ne-am dorit aderarea la UE, iar acest lucru este absolut clar. Noi continuam si vom continua eforturile de a aduce Moldova in Uniunea Europeana. Acestia sunt parametrii relatiei noastre cu Europa. Declaratiile facute de Rusia nu le consideram juste si nu sunt o reflectie a realitatii”

Vineri, diplomatia rusa a venit cu mesaje diferite despre decizia statelor UE de a acorda Ucrainei si Republicii Moldova statutul de tari candidate pentru aderarea la blocul comunitar. Daca purtatoarea de cuvant a MAE rus, Maria Zaharova, a avertizat ca vor fi „consecinte negative”, seful ei, ministrul de externe Serghei Lavrov, a spus ca o aderare a celor doua tari la UE nu prezinta vreun risc pentru Rusia.

In opinia Mariei Zaharova, decizia luata de liderii UE in privinta Ucrainei si Moldovei are drept scop „izolarea” si mai pronuntata a Rusiei si confirma „o acaparare geopolitica a spatiului CSI” de catre Occident, care „continua activ”.

Saptamana trecuta, Moldova si Ucraina au primit statut de tara candidat pentru aderarea la Uniunea Europeana. Decizia a fost anuntata la Consiliul European de catre presedintele Charles Michel.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie