01.05.2023
Cum comenteaza Igor Grosu alegerile din UTA Gagauzia, dar si cum vede relatiile dintre Chisinau si Comrat, dupa ce fotoliul de bascan ar putea fi ocupat de un candidat pro-rus: „Foarte multa geopolitica” - VIDEO

Presedintele Parlamentului, Igor Grosu, sustine ca in UTA Gagauzia permanent au fost conducatori pro-rusi, autoritatile de la Chisinau, insa, vor lua toate masurile necesare pentru a nu permite, in special gruparilor criminale organizate, sa destabilizeze situatia din tara. Mai mult decat atat, oficialul spune ca indiferent de cine va deveni noul bascan, exista prevederi legale si in cazul in care acestia vor actiona impotriva integritatii teritoriale, vor fi santionati. Totusi, Grosu astapta rezultatele organelor competente privind corectitudinea desfasurarii acestor alegeri, pentru a vedea o situatie mai clara a acestui scrutin. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In Profunzime. 

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: „Ei bine trebuie sa privim prin doua dimensiuni aceste alegeri. Prima, faptul ca preselectia politicienilor din Gagauzia este pro-Kremlin si este o realitate trista. Campania electorala nu prea a fost, la turul intai, a fost foarte multa geopolitica, aveai impresia ca rezolva probleme globale ale umanitatii, ale Europei si nu problemele concrete ale cetatenilor din UTA Gagauzia. Pe partea cealalta este felul cum a avut loc primul tur, urmeaza sa vedem ce o sa ne spuna organele electorale, sa vedem comportamentul cadidatilor, sa vedem cat de democratice au fost alegerile, sa vedem rezultatele evaluarii si opinia autoritatilor.”

Intrebat cum vede o ulterioara colaborarea intre Chisinau si Comrat, odata ce candidatii care au acces in turul doi al alegerilor din UTA Gagauzia sunt pro-rusi, presedintele Parlamentului spune ca indiferent de candidat, relatiile vor fi „pragmatice”, asa cum au fost si pana acum. 

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: „Gagauzia cam tot timpul a avut conducatorii pro-rusi, trebuie sa o spunem asa cum este si am impresia ca nici ei nu se rusineaza de lucrul acesta. De aici si comportamentul, cumva, cand e vorba de bani, de granturi ei sunt foarte pro-europeni si pro-occidentali, dar mental inca sunt conectati la Kremlin si asta este cumva incorect din punct de vedere a consecventei politice. Relatiile vor fie foarte pragmatice, asa cum au fost si pana acum, lucrurile cand trebuiesc spuse transant, o sa fie spuse transant. Singura sarcina a noastra este in continuare de a taia din toata propaganda care continua sa vina de la Kremlin.”

Referitor la temerile expertilor privind scenariile pesimiste care pot parveni in urma unui eventual castig al candidatei partidului SOR, Igor Grosu sustine ca in raport cu acest partid, autoritatile de la Chisinau au o politica foarte clara. Mai mult decat atat, Grosu precizeaza ca indiferent cine va obtine functia de bascan al UTA Gagauzia, toate actiunile impotriva integritatii teritoriale vor fi santionate conform legii. 

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: „In raport cu gruparile criminale organizate sau unul din candidati reprezinta gruparea criminala organizata, SOR, noi avem o politica foarte clara. Dupa mine, aceasta grupare nu are loc in politicul din Republica Moldova, indiferent ca a participat la aceste alegeri, noi o sa continuam sa facem aceeasi reforma a justitiei, sa consolidam institutiile noastre pentru a nu permite si a nu admite ca astfel de grupari criminale organizate sa poata influenta starea de lucru in tara. Dar, daca asta isi doresc alegatorii din UTA Gagauzia, e dreptul lor, dar dupa mine, toate actiunile lor care vor fi in disonanta sau impotriva integritatii teritoriale vor fi santionate conform legislatiei in vigoare. Asta e valabil pentru toti indiferent ca e ales intr-o regiune, un primar sau in Parlament.”

Totusi, presedintele Parlamentului mentioneaza ca este necesar sa treaca cateva zile si sa asteptam ca toate institutiile competente sa se expuna asupra corectitudinii desfasurarii alegeri, apoi vor putea fi facute cu totul altfel de concluzii.  

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: „Eu zic sa treaca cateva zile, sa vedem cu ce o sa iasa autoritatile competente, cei care au monitorizat, sa ne prezinte raspunsul la intrebarile care persista legitim in societate, cat de corect a avut loc aceasta campanie electorala. Nu pot eu sa anticipez lucrurile, eu zic sa avem putina rabdare si vom avea mai multe detalii si concluzii din partea Comisiei Electorale Centrale, Comisiei Electorale de acolo si organele care au monitorizat, atat pretinsele suspiciuni de finantare, cat si cele de comportament.” 

Primul tur al alegerilorpentru functia de bascan al UTA Gagauzia a avut loc pe data de 30 aprilie. Batalia s-a dat intre opt candidati, doi dintre care sunt sustinuti de forte politice de la Chisinau, PSRM si partidul SOR, iar unul de actualul guvernator, Irina Vlah. 

In aceasta dimineata, Comisia Electorala Centrala din Gagauzia a informat ca in urma procesarii protocoalelor primite de consiliile electorale de circumscriptie de la birourile electorale ale sectiei de votare, candidatii cu cel mai mare numar de voturi si cei care trec in turul doi sunt Grigorii Uzun pentru care au votat 26,43% din alegatori si Evghenia Gutul care a obtinut 26,41% din voturi. 

Grigorii Uzun a fost deputat in cadrul Adunarii Populare, dar si in Parlament si ar avea afaceri in Rusia, potrivit Rise Moldova. Desi este membru al Consiliului Republican al Socialistilor, el se declara candidat independent. Are insa sustinerea fruntasilor PSRM. Iar Evghenia Gutul, candidatul partidului SOR, nu a participat pana acum in viata politica a regiunii autonome. 

Acum o saptamana, in cadrul emisiunii In Profunzime, expertul politic, fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, sustinea ca viitorul bascan din UTA Gagauzia nu va fi ales din primul tur al alegerilor. Mai mult decat atat, acesta spune ca cel mai periculos candidat pentru relatia dintre Autonomia Gagauza si Chisinau este candidatul partidului SOR. Acesta mentioneaza ca anume acest partid impreuna cu Federatia Rusa isi doresc sa creeze probeme si dificultati Chisinaului.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Articole din aceeasi categorie