16.01.2023
Cum calificati activitatea Guvernului la un an si jumatate de investire? Expertul Ion Tabarta: "Cred ca actualul guvern putea face mai mult"

Analistul politic, Ion Tabarta, sustine ca chiar de a fost un an complicat si cu multe provocari activitatea Guvernul Republicii Moldova nu a fost pe masura asteptarilor. Acesta mentioneaza ca Executivul putea depune mai mult efort pentru a realiza mai multe obiective propuse. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Ion TABARTA, ANALIST POLITIC: "A fost un an complicat pentru toata lumea, atat din cauze obiective, criza energetica, razboiul din Ucraina, o criza fara precedent cu toate efectele negative ale acestui razboi. Dar totodata, din punct de vedere intern, au fost mai multe probleme si din cauze subiective, cred ca actualul guvern putea face mai mult, da, avem cauzele obiective externe, insa au fost probleme si in competenta actului de guvernare. Trebuie sa realizeze ca trebuie sa iasa din retorica electorala pe care au avut-o in anul 2021 si este timpul deja, chiar si in conditii complicate, sa inceapa a lucra pentru cetateni."

Ulterior, Veaceslav Ionita a adaugat ca efortul Presedintelui a fost mult mai mare si ca Guvernul a cam ramas in urma cu realizarile.

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: "Sper ca anul 2022 a fost ultimul din cei trei cu cea mai lunga criza a Republicii Moldova. S-a inceput in anul 2020, 2022 a fost grav, cu elemente puternice. Daca noi plateam pentru resurse energetice in 2020, am platit mai putin de 600 milioane dolari pentru import la toate resursele energetice, in 2022 noi am plati 2,4 miliarde dolari. Asta a fost o lovitura puternica asupra sistemului pe piata valutara, dar ne-am ispravit si lumea nu a simtit. A mai fost si razboiul din Ucraina care ne-a lovit, dar a avut si alte efecte, a oferit niste sanse la companiile noastre, in transport, dupa criza din 2020 nu si-au revenit. 450 de milioane de dolari exporturi a scazut la 250 si anul acesta a crescut trasportand marfuri din Ucraina. Aceasta lovitura puternica a permis sa fie depasita din doua instrumente, politica bancii nationale si suport financiar extern oferit guvernului, care il estimez 690 de milioane de dolari. E foarte bine, doar ca avem o problema de baza, daca ne uitam atent la suport financiar extern, cel mai bine se vede din rapoartele bancii nationale. Te uiti la raport si vezi au intrat grant sau imprumut si vezi ca aceste imprumuturi si intrari de granturi sunt strans legate de calatoriile Presedintelui tarii. De fapt ai un suport politic fara precedent si puterea vine de la Presedinte, care vine pentru depasirea crizei energetice, ne-au dat bani in diferite structuri, inclusiv granturi, dar cumva masina a ramas in urma motorului. Din nefericire, in anul 2014 sustinerea financiara a fost 3% din PIB, acum efortul Presedintelui in granturi, a adus la ceva, dar Guvernul practic proiecte nu avem nimic."

Vezi AICI intreaga emisiune In PROfunzime din data de 16 ianuarie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Articole din aceeasi categorie