14.03.2023
Cum ajung in tara sumele colosale, gasite in cadrul perchezitiilor din dosarul partidului SOR? Sturza: „Unii oameni, bine informati, spun ca Sor controleaza in continuare aeroportul, iar banii se aduc inclusiv prin intermediul acestuia”

Ion Sturza a declarat in cadrul emisiunii In Profunzime ca sunt persoane ce i-au spus ca Aeroportul International Chisinau este controlat in continuare de deputatul fugar, Ilan Sor, iar banii care ajung in proprietatea reprezentantilor partidului SOR inclusiv pentru a finanta protestele organizate de formatiunea politica sunt adusi in tara si prin intermediul aeroportului.

„Unii oameni care sunt bine informati la Chisinau spun ca in continuare Sor controleaza aeroportul, ce iarasi e penibil. Este instanta de judecata, care demult timp a fost pronuntata si inca nu au intrat propriu-zis in gestiunea aeroportului, pentru ca se putea de facut intr-o noapte, a doua zi trebuia de intrat, pentru ca e o problema de securitate, e o problema de control”, a declarat fostul premier Sturza.  

Astfel, acesta mentioneaza ca acesti oameni, foarte bine informati, spun ca banii se aduc inclusiv prin intermediul aeroportului si deja sunt bani care se strang pe plan local, bani care vin din sistemul bancar, care sunt in pachete la sistemul bancar si ca aceste operatiuni sunt de ajuns pentru ca persoanele vinovate sa fie incatusate, lucru insa care nu se intampla in realizate. 

„Orice operatiune de acest gen este de ajuns sa ii pui catusele la cel care are banii acestia si care corupe oamenii. Lucrurile astea nu prea se intampla si chiar daca am avut multe declaratii foarte bombastice de la seful politiei, ministrerul de Externe asta e mai mult o campanie de PR, ei unii pe altii se incurajeaza, dar nimeni nu se duce sa-i dea cu bastonul in cap la cel care opreste transportul public si atenteaza la securitatea statului. Aici trebuie de intervenit mai dur”, a mentionat Ion Sturza.

Pe 23 noiembrie 2022, ministrul Justitiei, Sergiu Litvinenco, a anuntat ca Aeroportul International Chisinau revine in proprietatea statului, dupa noua ani de cand a fost concesionat. Asta dupa ce Curtea de Apel Chisinau a luat o decizie in acest sens. 

La 10 martie, peste 11 mii de dolari si 400 de euro au fost ridicati in urma perchezitiilor descinse in capitala si in nordul tarii la figuranti care au legatura cu dezordinile in masa. Astfel, mai multi tineri care zilele trecute s-au intors din Turcia, unde ar fi fost trimisi de partidul SOR ca sa fie instruiti cum sa provoace dezordini in masa in timpul protestelor, s-au trezit cu mascatii la usa. Ofiterii au efectuat perchezitii la domiciliile acestora si acasa la alti banuiti in dosarul ce vizeaza pregatirea dezordinilor in masa, pornit in toamna anului trecut. Si in toamna anului trecut, procurorii au efectuat descinderi in dosarul ce vizeaza pregatirea dezordinilor in masa. Atunci, au fost retinute mai multe persoane, iar procurorii au ridicat 380 mii de lei in timpul perchezitiilor. Daca vor fi gasiti vinovati, suspectii risca pana la 8 ani de inchisoare.

Cu o zi mai devreme, pe 9 martie trei persoane au fost retinute, dupa ce in masina acestora au fost gasite peste 50 mii de euro si 2,5 milioane de lei. Acestia ar fi responsabili de receptionarea si transportarea banilor ilegali, care urmau a fi oferiti persoanelor care participa la protestele organizate de partidul SOR. Perchezitiile au fost efectuate in dosarul finantarii ilegale a formatiunii. In luna octombrie anul trecut, procurorii au depistat alte 4 milioane de lei, dupa ce au descins in acelasi dosar. Atunci, reprezentantii partidului SOR au negat acuzatiile.

Vezi AICI intreaga emisiunie In PROfunzime din 13 martie 2023.

Articole din aceeasi categorie