27.06.2022
Cum actuala guvernare ar putea realiza conditiile impuse de UE intr-un timp scurt? Dinu Plingau: "Implicarea directa in proces al actorilor care au capacitatea de a pune umarul la implementarea reformelor"

Presedintele platformei Da, Dinu Plingau, sustine ca pentru a putea realiza conditiile impuse de UE intr-un timp scurt, guvernarea trebuie sa indeplineasca cativa pasi importanti, printre care si sa lase la o parte retorica electorala pentru atingerea unui consens. La fel, acesta a mai adaugat ca este important ca in procesul de aderare a Republicii Moldova sa fie implicati direct in procesul de aderare actorii care au capacitatea de a pune umarul la implementarea reformelor. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Nicu PLINGAU, PRESEDINTELE PLTAFORMEI DA: "Sunt cativa pasi simpli, care merita si trebuie incercat de facut. In primul rand sa lasam retorica electorala. In al doilea rand, evident, in mare parte responsabilitatea vine pe partidul de guvernamant sa faca primii pasi in atingerea acestui consens, pe care a vorbit si partenerii europeni. In al treilea rand este extrem de important ca toate politicile, strategiile sa se axeze pe noul statut pe care il are deja Republica Moldova, in special pe partea ce tine de criteriile mai vulnerabile pe care trebuie statul nostru sa le intreprinda si deja segmentat pe aceste criterii sa incerce sa caute consens national si aici ma refer la reformele care trebuie sa fie implementate. Reforma justitiei, reforma administratiei publice, descentralizarea, reformele in domeniul concurentei si asa mai departe. Deci, sunt niste elemente cheie, separate, dar pe rand se poate de cautat un consens."

Totodata, Dinu Plingau a mai adaugat ca un pas cheie pentru obtinerea unui consens  este implicarea directa in proces al celorlalti actori care au capacitatea de a pune umarul la implementarea reformelor.

Nicu PLINGAU, PRESEDINTELE PLTAFORMEI DA: "Un pas in acest sens in cautarea si identificarea unui consens pe calea reformelor ar fi extinderea componentei Comisiei Nationale pentru Integrarea Europeana a doua chestie evident implicarea si nu doar in vorbe, dar implicarea directa in proces al celorlalti actori care au capacitatea de a pune umarul la implementarea acestor reforme de care depinde viteza apropierea noastra de standartele europene si aici ma refer nu doar a expedia un proiect si sa va alipiti la acest proiect, ca sunteti pro-europeni si daca nu va alipiti nu sunteti pro-europeni, ci cuvantul cheie este implicarea. Republica Moldova nu are foarte mult potential sau capital uman pe care sa-l valorifice si trebuie evident in acest context pentru o chestiune nobila care poate concomitent imbunatati viata si conditiile de prestare a serviciilor din partea autoritatilor publice catre cetateni. De implicat pentru realizarea tuturor acestor lucruri."

Articole din aceeasi categorie