16.11.2020
Cum a reusit Maia Sandu sa il invinga pe Igor Dodon. Analisti: Nu e o surpriza

Maia Sandu (PAS) a castigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, obtinand 57,75% din voturi, fata de 42,25% obtinute de actualul sef al statului, socialistul Igor Dodon, dupa centralizarea proceselor verbale din toate sectiile de votare.

Candidatul Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a obtinut, duminica, in al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, peste 90% din voturile exprimate de cetatenii moldoveni din diaspora.

Potrivit datelor comunicate de Comisia Electorala Centrala (CEC), Maia Sandu a intrunit 92,94% din totalul voturilor exprimate in cele 139 de sectii de votare constituite in strainatate.

Candidatul PAS a fost sustinut de 243.605 din totalul celor 262.103 care au votat in afara teritoriului Republicii Moldova, in timp ce actualul presedinte al statului, Igor Dodon a avut sustinerea a doar 18.498 cetateni moldoveni din diaspora, ceea ce inseamna 7,06%.

Pe de alta parte, Igor Dodon a obtinu peste 85% din voturi in Transnistria, adica de 31.071 alegatori. Aici, Maia Sandu a fost votata de doar 4.413 cetateni cu drept de vot din stanga Nistrului, ceea ce reprezinta 14,2%.

In total, Maia Sandu a intrunit 943.486 (57,75%) din totalul celor 1.633.625 voturi valabile exprimate, in timp ce contracandidatul sau, Igor Dodon a inregistrat 690.139 voturi (42,25%).

Datele comunicate de CEC sunt preliminarii, ele urmand a fi validate dupa transmiterea catre autoritatea electorala a buletinelor de vot si a proceselor-verbale in original.

A castigat electoratul pro-european

Maia Sandu a castigat scrutinul prezidential “pentru ca a reusit sa aduca de partea ei tot electoratul pro-european cu toate nuantele din Republica Moldova”, afirma analistul de politica externa Dan Dungaciu.

“Maia Sandu a facut ceea ce n-a reusit in 2016. In 2016, Maia Sandu n-a reusit sa aduca alaturi de ea tot electoratul pro-european de toate nuantele din Republica Moldova, a ratat electoratul PDM-ului, Partidul Democrat din Republica Moldova (...). In Republica Moldova, jumatate este spre Vest, jumatate se uita spre Est, iar pachetul de control, ca sa zic asa, il are acest partid generic numit Partidul Democrat din Republica Moldova, in vremea lui Plahotniuc, care este partidul familiilor mixte care n-are orientare strategica. Acest partid nu este nici pana la capat cu Estul, nici pana la capat cu Vestul”, este de parere Dungaciu, citat de Agerpres.

De asemenea, Maia Sandu a fost sustinuta si de voturile celor doi lideri unionisi si de diaspora. “Diaspora in Republica Moldova este mai diferita in optiuni electorale si decat diaspora din Romania. S-ar putea ca pe termen scurt, mediu si lung in Romania sa asistam la faptul ca pachetul de control al alegerilor prezidentiale sa se mute in Occident. N-ar fi rau pentru Republica Moldova”, crede Dungaciu.

El apreciaza ca Igor Dodon a fost un candidat slab. “Dodon este un Voronin in pantaloni scurti. A fost totdeauna un secund - secundul lui Voronin, secundul lui Plahotniuc si, cand a fost lasat singur, cum a fost acum lasat singur, evident ca a capotat”, considera Dan Dungaciu.

Dungaciu crede ca actualul presedinte al tarii vecine “va incerca o tranzitie lina”. “Dupa parerea mea, clopotele politice au sunat pentru Dodon. El nu mai este un lider credibil. Pe cine vor pune socialistii? Nu au un lider credibil in acest moment”, adauga expertul.

De asemenea, el vorbeste si despre perspectiva din viitorul apropiat pentru Republica Moldova.

“Vine iarna. Republica Moldova este intotdeauna in buza prapastiei. A fost totdeauna asa. Cine va finanta iarna? Cine va finanta Republica Moldova? Federatia Rusa? Nu. Daca ar fi putut, ar fi facut-o pe vremea lui Dodon. Cum o sa ii dea Federatia Rusa bani Maiei Sandu? Romania, Uniunea Europeana? Toate lucrurile acestea sunt delicate, pentru ca tu nu poti sa finantezi un Guvern sau o majoritate parlamentara care ar fi explicit impotriva Maiei Sandu”, mai spune Dan Dungaciu.

Un mandat clar popular pentru reforma

Scorul obtinut de Maia Sandu este “un mandat clar popular pentru reforma”, apreciaza si analistul politic Radu Magdin.

“Este foarte greu sa frustrezi o majoritate a populatiei, incercand sa creezi o majoritate artificiala care sa tina pana la urmatoarele alegeri parlamentare normale, adica in trei ani”, considera el.

Specialistul spune ca victoria de la prezidentialele din Republica Moldova nu este surprinzatoare si vorbeste de evenimentele dintre cele doua tururi de scrutin.

“Presedintele inca in functie, Dodon, a comis o serie de greseli din punct de vedere al comunicarii politice. A atacat diaspora si a fost agresiv fata de contracandidat, pe ultima suta de metri, raspunsul din partea populatiei fiind enervare si mobilizare”, a aratat analistul politic.

Potrivit lui, scorul obtinut de Maia Sandu “este o mare victorie, ca simbolism, pentru cauza femeilor in politica”, dar in primul rand e dovada a competentei acesteia.

“Sa nu uitam ca, dincolo de stampile de gen, Maia Sandu este in primul rand un om politic foarte competent si un om politic care a comunicat foarte bine in aceasta campanie si care a inspirat speranta. Este o victorie in primul rand pentru omul politic si celebram femeia politica. Dar a castigat in primul rand pentru ca este un om politic competitiv. Nu a fost atat o optiune intre un barbat si o femeie, ci dintre un om politic onest, competent si un adversar al sau pe care populatia nu l-a mai votat”, considera Radu Magdin.

Articole din aceeasi categorie