28.09.2019
Cum a aparut Vlad Plahotniuc pe arena politica de la noi, a devenit unul din cei mai influenti politicieni din tara si a disparut fara sa mai fie vazut in vizorul public - VIDEO
Dupa 9 ani in care a fost unul din principalele personaje pe arena politica de la noi, de 3 luni Vlad Plahotniuc nu mai apare in vizorul public. Fostii colegi de partid nu spun unde se afla acesta si cand va reveni in tara. Intre timp, Rusia l-a dat in cautare in dosare legate de trafic de droguri, Maia Sandu a cerut FBI-ului sa inghete proprietatile acestuia in SUA si am aflat ca Plahotniuc s-ar afla la Miami.

Din iunie, Vlad Plahotniuc nu se afla in tara si nu a mai fost vazut in vizorul public. In tot acest timp, fostul lider PD a lasat cateva mesaje pe pagina sa de Facebook, iar colegii de partid au spus ca nu stiu unde se afla acesta. 

Vlad Plahotniuc intra in politica din Moldova cu o saptamana inainte de alegerile parlamentare din 2010, fiind inclus direct pe locul 2 in lista PD. Dupa scrutin, a devenit prim-vicepresedinte al Parlamentului. 

In 2013 Vlad Plahotniuc si Vlad Filat intra in razboi deschis. Au urmat replici taioase. 

Ulterior, Plahotniuc isi pierde fotoliul de prim-vicepresedinte de parlament cu voturile PLDM si PCRM, iar democratii ajutati de comunisti si neafiliati demit guvernul Filat. 

Dupa alegerile din 2014, Plahotniuc devine din nou deputat, insa renunta la mandat in luna iulie a aceluiasi an. In 2015, Vlad Filat este retinut.

Atunci, Plahotniuc a anuntat ca se retrage din politica, pentru a nu fi suspectat ca ar influenta dosarul. Iar doua luni mai tarziu a declarat ca se intoarce, avand o terapie soc pentru a restabili situatia din tara. 

Iar in ultimii doi ani am urmarit cum de la sediul PD, Vlad Plahotniuc, care nu detinea nicio functie in stat, facea anunturi ce rasturnau situatia in institutiile de stat.

Nu a acceptat niciuna din numeroasele invitatii ale Lorenei Bogza la emisiunea InPROfunzime si a tot evitat sa raspunda la intrebarile jurnalistilor.  

Iar la sedinta Biroului Politic PD din 2016 jurnalistii au fost inchisi in incapere, pentru a nu-i putea adresa intrebari lui Plahotniuc. 

In schimb, fostul lider PD nu a ezitat sa-si etaleze viata la televiziunile pe care le detine. 

In primavara lui 2017, am aflat ca ar fi fost comandat omorul lui Vlad Plahotniuc. Oamenii legii au anuntat despre 7 suspecti retinuti si ca acestia ar fi actionat la indicatia interlopului Grigore Caramalac. In imaginile publicate de politie, indivizii apareau desenand cu degetul in nisip scenariul tentativei de omor. 

In 2019, PD se avanta in alegeri parlamentare si se alege cu 30 de mandate. Dupa cateva luni fara negocieri, situatia de pe arena politica devine incurcata. 

Pe 8 iunie, insa, ne pomenim cu o guvernare duala, dupa ce se formeaza alianta dintre blocul ACUM si PSRM. Institutiile statului sunt blocate de sustinatorii PD, iar Vlad Plahotniuc in frunte cu democratii protesteaza. 

Peste o saptamana, fostul lider PD paraseste tara. Democratii anunta ca acesta a plecat pentru cateva zile sa-si vada familia. De atunci, au trecut mai mult de 3 luni. 

Am aflat apoi ca Plahotniuc ar fi cercetat in Elvetia, dar si ar avea un dosar deschis pe numele sau in Rusia, pentru trafic de droguri in proportii deosebit de mari. La sfarsitul lui iulie, acesta a renuntat la fotoliul de sef de partid si si-a depus mandatul de deputat. 

Din 2010 incoace, Vlad Plahotniuc a ajuns in centrul atentiei nu doar pentru activitatea politica. A dansat de hram in satul Varzaresti, Nisporeni. L-am vazut mergand pe motocicleta, dar si cantand. 

Articole din aceeasi categorie