05.01.2021
Corneliu Furculita: "Asa numita "autodizolvare" a Parlamentului constituie o incalcare a normei constitutionale si va fi tratata de catre noi corespunzator"

Corneliu Furculita a venit cu o reactie, dupa ce deputatii PAS au depus o cerere la CC privind autodizolvarea Parlamentului cu 2/3 din voturi. Acesta a declarat ca PSRM este contra acestei proceduri si declansare a alegerilor parlamentare anticipate trebuie sa corespunda normelor prevazute de Legea Suprema. Despre aceasta, deputatul socialist a scris pe pagina sa de Facebook. 

Corneliu FURCULITA, DEPUTAT PSRM: "Noi am pledat mereu pentru dizolvarea acestui Parlament si organizarea alegerilor anticipate, pentru a scapa Legislativul de ultimele elemente ale regimului oligarhic. Cu toate acestea, toate procedurile trebuie sa fie perfect legale, iar incercarile de a trisa norma Constitutionala, la care incearca sa recurga presedintele tarii si deputatii ei din PAS, doar duce la discreditarea si mai mare a institutiilor statului. Noi am propus si discutii cu grupurile parlamentare pentru a identifica o foaie de parcurs, pentru provocarea alegerilor anticipate. Din pacate, in loc de consultari pentru a identifica solutii legale, unii incearca sa recurga la smecherii. 

Sanctiunea constitutionala aplicabila Parlamentului, dizolvarea, este prevazuta de sistemele constitutionale in multe state ale lumii. De regula, dizolvarea Parlamentului se admite, conform procedurilor prevazute de Constitutie sau legi, in situatiile cand organul legislativ si reprezentativ suprem nu-si mai poate exercita functiile si astfel nu mai poate exprima opinia alegatorilor. Din aceste considerente, in legatura cu disfunctia survenita, alegatorilor li se acorda posibilitatea de a-si exprima vointa in cadrul alegerilor anticipate."

Deputatul a declarat ca in Republica Moldova dizolvarea Parlamentului este posibila doar prin doua proceduri - imposibilitatea formarii Guvernului sau blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni.

Corneliu FURCULITA, DEPUTAT PSRM: "Prin urmare, autodizolvarea Parlamentului este imposibila, ori, nu este prevazuta de legea suprema.

In ceea ce priveste sesizarea depusa de unii deputati, - in exercitarea jurisdictiei constitutionale, Curtea Constitutionala, interpreteaza Constitutia (art. 135 alin. (1) lit. b) din Constitutie). Astfel, pentru a fi admisa o sesizare privind interpretarea Constitutiei, aceasta norma, in mod logic si firesc, urmeaza sa fie inserata in textul legii supreme, fie expres, fie, cel putin, ca si concept.

Insa, in Constitutie, pentru situatia de facto creata, - nu exista astfel de prevedere nici la nivel conceptual.

Mai mult, astfel de procedura ca dizolvarea Parlamentului la initiativa parlamentarilor, - pentru a fi aplicabila, urmeaza sa fie strict si clar reglementata, ori, provoaca mai multe intrebari de procedura, cea mai evidenta este numarul voturilor care urmeaza sa intruneasca un asemenea act, iar analogia pentru astfel de intrebari sensibile este inadmisibila.

Respectiv, in lipsa reglementarii exprese ale procedurii de autodizolvare a Parlamentului, astfel de procedura este inadmisibila, fiind grav depasit textul si spiritul Constitutiei Republicii Moldova.

La fel, solutia oferita de Hotararea Curtii Constitutionale nr.31 din 10 noiembrie 1997, privind depunerea mandatului de catre fiecare deputat si supleanti, este una necorespunzatoare in contextul actualului Parlament ales prin sistemul mixt, unde jumatate din deputati sunt alesi in circumscriptii uninominale.

Drept concluzie, reiteram, ca asa numita "autodizolvare" a Parlamentului constituie o incalcare a normei constitutionale si va fi tratata de catre noi corespunzator."

Vicepresedintele Parlamentului, Mihai Popsoi, si deputatii PAS, Dan Perciun si Virgiliu Paslariuc, au sesizat CC in vederea interpretarii Constitutiei pentru dizolvarea Parlamentului, prin adoptarea de catre forul legislativ a unei hotarari in acest sens, cu majoritatea de 2/3 de voturi ale deputatilor. Despre aceasta a anuntat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, intr-o postare de pe pagina sa de facebook.

Articole din aceeasi categorie