12.09.2020
Copii de politicieni si petreceri nocturne pe banii lui Plahotniuc - Rise.md

O firma-capusa controlata de oligarhul Vlad Plahotniuc a platit studiile unor copii de politicieni moldoveni la universitati de prestigiu din strainatate, scrie Rise.md

Fiica lui Marian Lupu, presedintele Curtii de Conturi, se afla printre beneficiari.

Aceeasi companie, inregistrata in paradisul fiscal din Insulele Virgine Britanice (BVI), a transferat totodata zeci de mii de euro in conturile unor celebritati care au concertat la Chisinau, in clubul de noapte al lui Plahotniuc.

Domnisoara Lupu, la Maastricht
In mai 2018, presedintele Curtii de Conturi (CC), Marian Lupu, a urcat pe Facebook noua fotografii cu familia.

Intr-una din poze, fiica sa, Alexandra, imbracata in roba, toca si adidasi, tine cu ambele maini o diploma de absolvent, emisa de Universitatea Maastricht din Olanda, aflata la granita cu Belgia si Germania. Taxa anuala pentru studiile de licenta variaza acolo intre opt si 32 de mii de euro.

RISE a aflat povestea din spatele fotografiei.

Pe 15 iulie 2014, cand Marian Lupu era presedintele Partidului Democrat din Moldova, firma offshore Rowallan Overseas SA transfera Universitatii Maastricht 10.510 de Euro. La destinatia platii a indicat – „Student ID: I6092064, Alexandra LUPU”.

alexandra-1

Captura din extrasul de cont al Rowallan Overseas, deschis la ABLV Bank din Letonia.

Peste 14 zile, capusa mai vireaza in contul institutiei olandeze inca 8.500 de euro, iar la rubrica detalii trece din nou numarul de identificare al studentei Alexandra Lupu.

In total, sunt 19 mii de euro.

plata-alexandra

Captura din extrasul de cont.

Rowallan Overseas a dispus cele doua plati din contul deschis la ABLV Bank din Letonia, o banca aflata in proces de autodizolvare, dupa ce a fost acuzata de implicare in mai multe fraude globale, printre care si „disparitia Miliardului” din Moldova.

Contactată de RISE Moldova, Alexandra ne-a spus că nu poate vorbi, însă să revenim peste o zi. Ulterior, nu a mai răspuns.

– Reporter: Ați făcut studiile la Maastricht?
– Alexandra Lupu: Da… Acum nu sunt disponibilă. Să mă sunați mâine. Acum sunt în drum și nu pot vorbi.

Tatăl ei, Marian Lupu, nu ne-a răspuns la apeluri. Am încercat să luăm legătura cu el prin șefa serviciului de presă a CC, Violeta Balan.

Violeta Balan, șefa serviciului de presă a CC: Am vorbit cu dl. Președinte. Poziția dumnealui, deci, totuși, investigația jurnalistică este așa o acțiune de autor, o operă de autor, deci investigația este investigație, la ce concluzie ajunge jurnalistul este propria lui răspundere. La momentul dat, dumnealui nu vrea să intervină cu nici un fel de precizări. Așteaptă materialul și atunci va decide dacă este cazul să intervină cu niște precizări.

UPDATE: Reacția lui Marian Lupu, președintele Curții de Conturi (recepționată a doua zi de la publicare):

1. Menționez, că nici o persoană fizică sau juridică nu a finanțat studiile copiilor mei. Toate cheltuielile de studii au fost suportate de către noi, părinții lor.

2. E cunoscut faptul, că niciodată nu am investit în afaceri sau în apartamente și case luxoase, vile, mașini scumpe, obiecte de lux etc. Unica investiție serioasă făcută în ultimii 20 de ani este în studiile copiilor.

3. De pe conturile bancare obișnuite de card, nu este posibil de efectuat transferuri internaționale. Asemenea tranzacții pot fi efectuate doar de pe conturi cu o asemenea destinație, de care, pe motive obiective nici nu dispuneam.

4. În aceste condiții, am transmis banii în numerar colegilor mei de la partid de atunci, care desfășurau activități de afaceri și, în această virtute, dispuneau de conturi pentru asemenea transferuri și le-am adresat solicitarea să efectueze tehnic viramentul către Universitatea din Maastricht.

5. Acest transfer a fost unicul, deoarece, ulterior, celelalte plăți pentru studii au fost direct efectuate la fața locului, fiica mea fiind deja studentă.

6. Universitatea din Maastricht este o instituție de învățământ publică, care într-adevăr oferă o calitate înaltă a studiilor. Totodată, această instituție nu este una exclusivistă și în cadrul ei învață foarte mulți studenți din țara noastră.

Copiii lui Botnari, la Oxford, Cambridge și Solent
Tot din contul deschis la ABLV Bank, compania offshore Rowallan Overseas a plătit și studiile a doi dintre cei patru copii ai lui Constantin Botnari, fost deputat și secretar general al PDM. Botnari este unul dintre oamenii loiali oligarhului Plahotniuc.

Laurenția, fiica lui Constantin Botnari, a beneficiat în august 2013 de 20.875 de euro pentru taxa de studii la Oxford International College. Un an mai târziu, ea s-a transferat la Cambridge Arts and Sciences Limited, iar căsuța poștală din Insulele Virgine i-a achitat, în continuare, taxa școlarizării de 34.236 de euro.

Anul trecut, Laurenția Botnari s-a asociat în compania britanică Lali Lifestyle LTD, care făcea angajări pentru o cafenea cu același nume (Lali Lifestyle).

jaan

Și fratele ei, Jan Botnari, a studiat la Solent University din Southampton, Marea Britanie, pe bani proveniți din aceeași sursă. În cazul lui, suma transferată universității a fost de 4.300 de euro.

CITESTE MAI DEPARTE PE RISE.MD

Articole din aceeasi categorie