30.07.2019
Contracandidatul lui Kovesi a fost desemnat oficial la sefia Parchetului Financiar din Franta
Procurorul francez Jean-Francois Bohnert, seful Parchetului din orasul Reims, a fost ales de ministrul justitiei Nicole Belloubet pentru a conduce Parchetul National Financiar din Franta (PNF).

Numele procurorului francez a fost propus Consiliului Superior al Magistraturii din Franta, care va emite un aviz fara caracter obligatoriu. Jean-Francois Bohnert ar urma sa ii succeada Elianei Houlette la conducerea PNF, conceput ca o forta de interventie contra marii delincvente financiare.

PNF a fost creat in urma scandalului Cahuzac, numele fostului ministru al bugetului din timpul presedintelui Francois Hollande. Jerome Cahuzac avusese un cont ascuns in strainatate. Devenit operational in februarie 2014, PNF a devenit o arma importanta a noului arsenal antifrauda din Franta.

Jean-Francois Bohnert a fost candidatul favorit al Consiliului UE pentru a conduce viitorul Birou al Procurorului Public European (EPPO). Dupa audierea candidatilor si votul din comisiile europarlamentare, Laura Codruta Kovesi a fost aleasa drept candidatul favorit al Parlamentului European pentru sefia EPPO. Noul Parlament European, ales dupa scrutinul din 23-26 mai, si-a reafirmat sustinerea pentru Laura Codruta Kovesi drept candidatul sau la sefia EPPO.

Potrivit articolului 14 al Regulamentului privind Biroul Procurorului Public European, “Parlamentul European si Consiliul vor numi de comun acord procurorul-sef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reinnoit. Consiliul va lua o decizie prin majoritate simpla”. Numirea procurorului-sef european se face prin co-decizie de catre Parlamentul European si Consiliul UE.

EPPO urmeaza sa actioneze in cele 22 de state membre ale UE care au sustinut ideea crearii sale, avand obiectivul de a intari combaterea infractiunilor la bugetul UE, cum sunt frauda, coruptia, spalarea de bani si frauda transfrontaliera in materie de TVA.

In varsta de 58 de ani, Jean-Francois Bohnert a activat in perioada 2003-2007 in cadrul Eurojust, organismul european de cooperare in materie de justitie, ce are sediul la Haga. Revenit in Franta in 2007, el devine succesiv procuror adjunct la Tribunalul din Dijon timp de patru ani, avocat general pe langa Curtea de Apel din Bourges in 2011, procuror Rouen intre 2013 si 2016 si procuror general al Tribunalului din Reims.

Articole din aceeasi categorie