28.11.2022
Consilierul lui Zelenski, la emisiunea In PROfunzime: „Exista informatii ca Lukasenko ar putea deveni victima unui atentat, adica sa fie nimicit de catre Rusia”. Care ar fi motivul

Exista anumite informatii furnizate de serviciile ucrainene ca Lukasenko ar putea deveni victima unui atentat, adica, cu alte cuvinte, sa fie nimicit de catre Federatia Rusa, a declarat consilierul lui Zelenski in cadrul emisiunii In PROfunzime. Totodata, acesta a spus ca in acest fel Rusia si-ar putea plasa acolo un subiect de guvernare mai loial, care ar fi totusi in masura sa initieze niste actiuni terestre impotriva Ucrainei.

„Acolo se desfasoara permanent aplicatii, ale grupului rus si belarus, pentru ca, intr-adevar, sa provoace o aglomerare informationala si sa ne impuna sa detasam incolo trupe suplimentare de rezerva. Totusi exista un aspect, in primul rand, observam toate aceste lucruri in cadrul activitatilor de intelligence. In al doilea, liniile noastre de aparare in directia Nord sunt extrem de bine pregatite, ma refer aici la regiunile Volin, Rivno, Jitomir. Si acolo deja avem un numar bun de unitati de rezerva, care nu sunt implicate in activitatile de baza pe linia intai,  in directiile Donetk, Lugansk, Harkiv, Zaporojie si Herson. Iata de ce, in fond, controlam foarte bine situatia. Noi intelegem ca pentru Rusia este important sa mai implice vreo tara ca sa nu stea ulterior in singuratate pe banca acuzatilor. Urmarim, oricum, urmarim situatia”, a declarat Podoleak. 

De asemenea, acesta spune ca Belarusul, sub aspect juridic, indubitabil, este implicat in razboi, pentru ca-si pune la dispozitie infrastructura, aerodromurile, bazele de combustibil, uzinele de reparatii, poligoanele, pentru instruirea armatei ruse si pentru a fi folosite pentru atacuri asupra teritoriului Ucrainei. 

„Pe de alta parte, Rusia a transportat acolo un anumit numar din cei mobilizati, este vorba de 10-15 mii. In al treilea rand, Belarus, la randul sau, transmite in Donbas armamentele sale grele, adica sistemele de artilerie de calibrul 152, blindatele, tancurile T-72 si T-64 etc. Adica Belarusul deocamdata nu demonstreaza disponibilitatea de a se implica intr-un fel sau altul in formatul terestru al acestui razboi. Oricum, pentru Rusia, pe de o parte, este important sa-si impuna un control total asupra armatei belaruse”, a mentionat Podoleak.

Intrebat de ce Lukasenko nu ii este loial lui Putin, Mihailo Podoleak a spus ca nu este loial prin faptul ca totusi incearca sa-si separe intr-un fel propria politica de cea ruseasca.

„Sa nu-i urmeze in totalitate albia, adica el, bunaoara, nu decide sa se implice nemijlocit in operatiunea militara, am in vedere, in format terestru. Lukasenko incearca sa se distanteze de cele mai toxice decizii ale lui Putin si, respectiv, Lukasenko nu-i permite lui Putin sa foloseasca directia Nord in calitate de directie fundamentala de atac, pentru a distrage o parte din grupurile noastre. Si, in general, Putin este extrem de suspicios, el dintotdeauna a avut o atitudine extrem de antipatica fata de dl Lukasenko, pur si simplu este nevoie sa fie observata relatia lor intr-un cadru temporal foarte extins. El dintotdeauna l-a considerat pe Lukasenko un partener incapabil, un partener inegal in drepturi si, in acest fel, evident, i-ar fi convenabil sa se pricopseasca acolo cu o persoana care ar fi in totalitate o marioneta, o persoana care ar putea fi supusa in totalitate, cu atat mai mult daca tinem cont de faptul ca Lukasenko se afla la guvernare o perioada mult mai indelungata decat Putin si se considera sincer o persoana care a urmat procedura de alegere de catre popor, spre deosebire de ce prefera si de ce-i place lui Putin”, a mai adaugat consilierul lui Zelenski. 

Vezi AICI intreaga emisiune In PROfunzime din data de 28 noiembrie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie