15.02.2021
Concesionarea Aeroportului. Alexandru Slusari a primit un raspuns de la Procuratura, privind mersul anchetei: "O gasca de criminali, avand sustinerea la nivelul Guvernului si Parlamentului, s-au batatu joc de tara" - VIDEO

Deputatul PPDA, Alexandru Slusari, a declarat ca vineri, in cadrul sedintei plenare a Parlamentului urmau sa fie audiati reprezentatii Ministerului Justitiei, Agentiei Nationale Proprietati Publice si Procuratura Generala pe cazul concesionarii Aeroportului International Chisinau, dar responsabilii nu s-au prezentat. Slusari a reiterat ca Aeroportul este un obiect strategic si trebuie intors statului. Totodata, acesta a cerut de la Maia Sandu sa fie convocat Consiliul National de Securitate pentru a examina acest subiect.

Alexandru SLUSARI, DEPUTAT PPDA: “Pentru noi au fost foarte importante aceste audieri, dar regretam foarte mult ca nu a venit nimeni din cei chemati.

Am reusit sa primim raspuns de la Procuratura Generala despre mersul anchetei. Nu suntem multumit de viteza acestei anchete, dar macar merge. Trebuie dusa cat mai repede al sfarsit.

Noi am reflectat toate aceste momente in raportul comisiei de ancheta al lui Igor Munteanu, acum sunt si confirmate de Procuratura. Cel mai rau in toate aceste anchete este ca s-a aproba concesionarea Aeroportului. In consecinta, la 20 august 2013, o persoana a semnat contractul de concesiune cu alta persoana juridica, care nici nu a participat la concurs si nu a intrunit cerintele necesare legate de concesionare. Compania "Avia Invest", creata de Ilan Sor, a devenit castigatoarea acestui concurs.

Contractul de concesionare cat si caietul de sarcini nu au fost intocmite de catre persoanele de la Agentia Nationala a Proprietatilor Publice, ci de oameni din anturajul lui Ilan Sor.

Reiteram inca odata, noi, cetatenii si societate asteptam viteza mai mare si cat mai repede sa fie pronuntat verdictul asupra acestei scheme infractionale. In 2013 au fost incalcate toate normele posibile. A fost un complot asupra securitatii Republicii Moldova.

Platforma DA insista ca contractul trebuie sa fie reziliat, acest concurs din start a fost viciat. Este mult mai bine sa fie pornit alt contract, cu altcineva.

Totodata, cat mai repede trebuie doamna presedinte sa convoace Consiliul National de Securitate si sa examineze acest subiect. Aeroportul este un obiect strategic al Republicii Moldova. In 2013 o gasca de criminali, avand sustinerea la nivelul Guvernului si Parlamentului, si-au batut joc de tara si au deposedat RM de aeroport. Criminalii trebuie trasi la raspundere, Aeroportul intors statului, fara negocieri, fara variante, punct."

In septembrie 2020, Consiliul Concurentei a decis ca “Avia Invest”, compania care gestioneaza Aeroportul din Chisinau, va trebui sa achite in bugetul de stat peste 31 milioane de lei. Decizia de a amenda compania a fost luata, dupa ce firma a facut abuz de pozitie dominanta pe piata, spun cei de la Consiliul Concurentei. Avia Invest califica decizia ca fiind absurda si ilegala.

Avia Invest a luat in concesiune aeroportul Chisinau pentru un termen de 49 de ani, iar statul a dat in judecata compania pentru a intoarce aeroportul in posesia statului. Recent si Avia invest a dat Moldova in judecata la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, acuzand ca este supusa presiunilor si cerand despagubiri de 855 de milioane de euro.

Articole din aceeasi categorie