11.02.2021
Cine este Maria Durlesteanu, candidatul PSRM la functia de premier: a fost ministra in Guvernul Greceanii

Mariana Durlesteanu este o economista, diplomata si politiciana din Republica Moldova, care a fost ministru al finantelor Republicii Moldova in Guvernul condus de Zinaida Greceanii (2008 - 2009) si ambasador al Republicii Moldova in Marea Britanie (2004 - 2008).

Mariana Durlesteanu are 50 de ani si s-a nascut in Chisinau. Aceasta a studiat la Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (1990-1995), specializandu-se in contabilitate si informatica de gestiune, apoi a urmat un masterat in administrarea afacerilor organizat de Centrul International de Dezvoltare, Scoala de management din orasul Bled, Slovenia (2000) si studii postuniversitare in specialitatea reforma economica si guvernamentala la Universitatea Westminster din Londra (2007-2008).

Mariana Durlesteanu a detinut diferite functii publice pentru o perioada de aproximativ sapte ani. Incepand din anul 1995, ea a lucrat in cadrul Ministerului Finantelor din Republica Moldova. A lucrat ca director al Unitatii de Implementare a Proiectelor Bancii Mondiale destinate Dezvoltarii Sectorului Privat (1999-2001). In iulie 2001 este numita in functia de viceministru al finantelor al Republicii Moldova, apoi in aprilie 2002 in cea de prim-viceministru al finantelor, avand ca principalele responsabilitati negocierea cu institutiile financiare internationale, participarea la elaborarea politicii fiscal-bugetare, la elaborarea strategiei de reducere a saraciei si cresterii economice, participarea la negocierile Planului de Actiuni UE-Moldova, la analiza gestionarii si restructurarii datoriei de stat. De asemenea, a coordonat activitatile urmatoarelor departamente si domenii: Trezoreria, Datoria de Stat, Tehnologii Informationale, Supravegherea Asigurarilor, microfinantarii si conlucrarea cu sectorul bancar. In aceasta perioada, a fost Guvernator alternativ la FMI pentru Moldova si Guvernator la Banca Marii Negre pentru Comert si Dezvoltare.

In anul 2002, in timp ce indeplinea functia de viceministru al finantelor, Mariana Durlesteanu a fost decorata cu Ordinul „Gloria Muncii”.

In anul 2004 a fost numita in functiile de presedinte al Consiliului de Administrare al BCA Banca de Economii si vicepresedinte al Consiliului de Administrare al SA Moldovagaz. La data de 17 noiembrie 2004, Mariana Durlesteanu a fost numita in functia de ambasador al Republicii Moldova in Regatul Unit.

In baza votului de incredere acordat de Parlament, prin Decret al Presedintelui Republicii Moldova, la data de 31 martie 2008, Mariana Durlesteanu a fost numita in functia de ministru al finantelor in noul guvern format de Zinaida Greceanii. Primul ministru a justificat desemnarea Marianei Durlesteanu in aceasta functie prin „inaltul sau profesionalism si realizarile obtinute in domeniul financiar si fiscal in perioada in care a activat in calitate de prim-viceministru, iar ulterior in calitate de Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Moldovei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord”.

Mariana Durlesteanu vorbeste fluent limbile rusa si engleza. Este casatorita si are doi copii.

Articole din aceeasi categorie