14.11.2022
Cine ar fi in spatele acestor atacuri? Seful SIS, la emisiunea In PROfunzime: "Dupa o prima analiza pare a fi unele servicii speciale ale altor state"

Seful Serviciului de Informatii si Securitate, Alexandru Musteata, sustine ca in spatele atacurilor asupra conturilor de Telegram ale oficialilior din Republica Moldova ar fi unele servicii speciale ale altor state. Totodata, acesta sustine ca dupa primele investigatii, primii suspecti ar fi Federatia Rusa. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Alexandru MUSTEATA, SEFUL SERVICIULUI DE INFORMATII SI SECURITATE: "Vom face o analiza cine beneficiaza. Pentru ca asta ne indica unde sa mergem mai departe. Pe moment penetrarea, copierea comunicatiilor si a altor date si lansarea lor in public pare a fi o actiune coordonata care tinde sa creeze niste tensiuni in societate, sa incerce sa influenteze increderea cetatenilor in institutiile statului. Or, asta s-a facut intr-o zi suspect de bine aleasa, ziua in care Guvernul a aprobat si expediat in adresa Curtii Constitutionale un demers destul de important. Ziua, activitatea care s-a facut, informatia care se prezuma a fi reala. Sunt multe intrebari la ceea ce s-a publicat si cat e de veridica informatia de acolo, dar insasi procesul, ziua, modul in care s-a promovat pe anumite canale de Telegram si anumite surse media indica asupra unor actiuni coordonate, ceea ce din punctul nostru de vedere pare a fi o operatiune speciala de denigrare. Dupa o prima analiza pare a fi sta in spatele acestor actiuni unele servicii speciale ale altor state."

Ulterior, intrebat daca are in vedere Federatia Rusa, seful SIS a confirmat.

Alexandru MUSTEATA, SEFUL SERVICIULUI DE INFORMATII SI SECURITATE: „Cum s-ar spune primii suspecti, da."

La 9 noiembrie, un mesaj dubios despre „coruptia din institutiile de stat” a aparut pe pagina de Telegram al presedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care l-a scurt timp a fost sters. Contactati de PRO TV, responsabilii de la Presedintie ne-au spus ca mesajul nu a fost publicat de serviciul de presa al presedintelui si incearca sa verifice ce s-a intamplat, apoi vor reveni cu detalii. 

Ulterior, Presedintia a confirmat ca canalul oficial de Telegram al presedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost spart, iar ultimele postari sunt neveridice.

Dupa ce contul de Telegram al Maiei Sandu, dar si a altor ministri au fost sparte si publicat un mesaj in care se vorbeste despre coruptie in sistemul de Justitie din tara, a aparut si un site. Acolo, au fost facute publice mai multe mesaje dintre Sergiu Litvinenco si alte persoane din anturajul sau, cu care ar fi purtat mai multe discutii pe Telegram.

Tot la 9 noiembrie, prim-ministrul, Natalia Gavrilita, a declarat ca conturilor sparte a mai multor oficiali vin in contextul in care ministrul Justitiei, Sergiu Litvinenco, a venit cu o sesizare catre Guvern de a declara neconstitional partidul SOR. Declaratia a fost facuta in cadrul sedintei de astazi a Guvernului. 

Ieri, ministrul Justitiei a spus ca Partidul SOR ar putea fi scos in afara legii. Sergiu Litvinenco, a sustinut ca va depune o sesizare la Curtea Constitutionala prin care va solicita ca formatiunea sa fie declarata neconstitutionala.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Articole din aceeasi categorie