03.02.2021
Cifrele dezastrului de la Calea Ferata a Moldovei. Radu Marian sesizeaza Procuratura

Deputatul PAS, Radu Marian, a declarat ca va sesiza Procuratura Generala pe cazul Caii Ferate din Moldova. Acesta a prezenta 10 cifre care redau modul criminal in care a fost gestionata aceasta intreprindere, dupa ce ieri a fost audiat un raport al Curtii de Conturi cu privire la gestionarea financiara a Caii Ferate, in perioada 2018-2019. 

Radu MARIAN, DEPUTAT PAS: "Cifrele dezastrului de la Calea Ferata a Moldovei:

1. Metal feros de circa 66.6 mii tone, in valoare de 166 milioane de lei, a fost vandut de catre directorul executiv fara acceptul si decizia Consiliului de Administratie al Caii Ferate a Moldovei.

2. S-au oferit adaosuri, sporuri, prime, inclusiv pentru conducatori, de aprx. 948 mii de lei, fara documente justificative privind volumul de lucru suplimentar si in afara prevederilor contractuale. Asta in timp ce intreprinderea inregistreaza datorii de zeci de milioane de lei la plata salariilor pentru angajati.

3. S-a oferit combustibil in valoare de 888 mii de lei pentru alimentarea masinilor angajatilor, fara ca sa exista vreo justificare / documente explicative.

4. Au fost procurate nejustificat bunuri in valoare de 51.2 milioane de lei, care, ATENTIE, nu au fost utilizate sau care deja erau in depozitele CFM. In plus, bunuri si servicii in valoare de 31.9 milioane au fost procurate fara a fi incluse in planul anual de achizitii.

5. Nu au fost inregistrate 301 bunuri imobile care apartin institutiei. Aceasta a dus la faptul ca bunurile imobile care apartin statului au fost acaparate abuziv de baietii smecheri. In plus, transmiterea in chirie a imobilelor CFM s-a efectuat fara licitatie publica, ceea ce a dus la pierderi de venituri de aproape 4 milioane lei.

6. Cel putin 10 dispozitive electronice scumpe (ex. laptopuri, telefoane, iPad-uri), procurate pentru administratie, au fost scoase din functiune dupa DOAR 2 ani de exploatare (fiind in stare buna). Apoi, ATENTIE, au fost vandute la preturi de iesire (aprx. 10% din valoarea initiala) tot acestor oameni din administratie.

7. Au fost pierdute 25.8 milioane de lei, bani investiti de CFM in alte entitati care ulterior au falimentat. CFM nu s-a implicat activ in managementul acestor companii, chiar daca a investit o groaza de bani.

8. Nu au fost supuse inventarierii bunuri in valoare de aproape 1 miliard de lei (bunuri imobile, terenuri, blocuri case de locuit, creante etc.). In rezultat, indicatorii financiari nu reflecta astazi nici pe departe realitatea.

9. Recomandarile anterioare ale Curtii de Conturi au fost indeplinite in proportie de doar 12%, un record negativ istoric pentru orice institutie de stat.

10. Planul de restructurare a CFM, in valoare de 109 milioane de EURO (bani de la BERD) este in mare intarziere. CFM a intrat in etapa de rambursare a transelor de imprumut, chiar daca nici macar nu a inceput sa aiba venituri de pe urma investitiilor efectuate pentru procurarea locomotivelor sau din urma proiectarii si reabilitarii infrastructurii feroviare.

Rezultatele financiare nu puteau fi altele decat dezastruoase. Pierderea neta a intreprinderii din aceasta perioada (2018-2019) s-a ridicat la 99 milioane de lei (daca adunam toate cheltuielile frauduloase, cu siguranta intreprinderea era pe plus). De asemenea, la fiecare leu din vanzari, intreprinderea genereaza o pierdere bruta de 57 de bani. Nivelul de lichiditati la sfarsit de 2019 (lichiditate absoluta = numerar/datorii curente) este la nivel catastrofal - de doar 4%, fata de 25% nivel normal.

Trist e ca actuala conducere, in frunte cu Adrian Onceanu (apropiat al lui Dodon), pe care am audiat-o in sedinta, nu percepe deloc gravitatea situatiei. Nu am simtit niciun fel de spirit de urgenta, de gravitate, de initiativa pentru rezolva toate aceste lucruri.

Atat timp cat nimeni nu e pedepsit pentru acest dezmat, intreprinderile de stat vor continua sa fie furate si vandute pe bucati. Asta trebuie sa inteleaga fiecare functionar de la Procuratura, CNA, SIS si alte institutii de drept, care n-au facut nimic pana acum si care mai are macar un gram de patriotism in el."

Deputatul a declarat ca va insista in continuare si va sesiza Procuratura Generala si chiar pe Stoianoglo, pe baza acestor informatii.

Radu MARIAN, DEPUTAT PAS: "Stiu ca au fost trimise multe materiale la Procuratura pe cazul CFM, iar progres nu este. Sper ca macar acum, cand ii vede la stiri pe angajatii CFM care nu si-au primit salariile de luni bune, sa inteleaga gravitatea situatiei si sa se apuce de treaba."

Comisia economie, buget si finante a declarat ca la finele anului 2020, datoria creditoare a I.S. ”Calea Ferata a Moldovei” constituia 459,4 milioane de lei, iar restantele salariale – 35,5 milioane de lei. 

Mai multi angajatii Caii Ferate au iesit la prostest. Oamenii se plang ca nu si-au primit salariile din luna noiembrie si spun ca traiesc doar pe datorii.

Articole din aceeasi categorie