17.10.2022
Chiar daca nu au primit nicio notificare de la Gazprom, Andrei Spinu anunta care vor fi actiunile autoritatilor in cazul in care volumul de gaze naturale va fi redus cu 40% pentru luna noiembrie: "Vom achizitiona gaz de pe pietele internationale"

Ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, sustine ca la moment nici Republica Moldova si nici malul stang al Nistrului nu au primit nici o informatie oficiala despre reducerea cu 40 la suta a volumului de gaze naturale pentru luna noiembrie. Acesta sustine ca chiar de scenariul dat va avea loc, autoritatile vor intreprinde mai multe actiuni, pentru a asigura cetatenii cu gaze si curent electric in perioada rece a anului. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE: "Nici cei din partea stanga, nici cei din partea dreapta nu au primit o astfel de informatie. Am o presupunere ca vorbesc despre situatia in care Gazprom nu va rezerva capacitati suplimentare pentru luna Noiembrie, adica acea cantitate de 5,7 milioane de metri cubi de gaze, care nu va fi mentinuta si pentru luna noiembrie. Insa, luand in consideratie ca in luna noiembrie se receste timpul si consumul creste, aceste 5,7 milioane de metri cubi cor ajunge pentru o perioada mai scurta, decat in octombrie."

Intrebat despre cum se vor descurca cetatenii in perioada rece a anului, daca volumul va fi redus cu 40 la suta, Andrei Spinu spune ca autoritatile sunt pregatite si vor apela la pietile internationale, astfel in cat cetatenii sa fie asigurati cu suficient gaz.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE: "In primul rand noi trebuie sa facem economie si asta am facut prin mesajul public, in care am venit cu un indemn catre toti cetatenii sa economisim energia electrica si gazul, in acesta perioada, pentru ca toata lumea stie ca e o perioada complicata intreaga zona. 

2. Daca vorbim de gaz, noi vom achizitiona gaz de pe pietele internationale si vom asigura cetatenii nostri cu suficient gaz. 

3. Termoelectrica trece la pacura si deja a trecut la pacura si nu mai foloseste gaz, deci vom implementa acele masuri pe care le-am promovat in hotararea de guver cu privire la pregatirea de sezonul de incalzire."

Totodata, ministrul asigura cetatenii ca chiar de centrala de la Cuciurgan nu va putea produce cantitatea necesara de curent electric, au loc discutii cu Romania si cu pietele europene pentru procurarea volumelor necesare.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE: "Capacitatea de producere a curentului electric va creste, deci Termoelectrica si CED NORD va produce mai mult curent electri pentru malul drept. In acelasi timp suntem in discutii cu colegii din Romania sa vedem daca putem procura mai maulta energie electrica din Romania sau de pe pietele europene. Suplementar vedem care este situatia si in Ucraina , daca lucrurile se vor schimba sau se vor restabili anumite capacitati  de producere am putea sa luam si din Ucraina."

Astazi, asa-zisul ministru al Dezvoltarii Economice din regiunea transnistreana, Serghei Obolonik, a declarat intr-o sedinta ca Gazprom a redus furnizarea de gaze naturale catre regiune cu 30% in luna octombrie si ca in luna noiembrie volumul va fi redus cu 40%. Autoritatile de la Chisinau insa, spun ca nu au inca o informatie oficiala din partea concernului rus si nu pot infirma sau confirma aceasta informatie. 

In luna octombrie, Gazprom a redus livrarile de gaz catre Republica Moldova, cu 30 la suta. Potrivit ministrului infrastructurii, concernul rus a invocat o problema tehnica, iar deficitul va fi acoperit fie prin achizitii zilnice, fie din rezerva de stat.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508. 

Articole din aceeasi categorie