14.06.2020
Cele 8 conditii pe care RM nu le-a indeplinit pentru a primi a doua transa de asistenta macrofinanciara din partea UE

Deputatul PPDA, Igor Munteanu, a enumerat care sunt cele 8 conditii pe care tara noastra nu le-a indeplinit pentru a primi a doua transa de asistenta macrofinanciara din partea Uniunii Europene.

Igor MUNTEANU, DEPUTAT PPDA: "RM nu si-a indeplinit pe deplin cele 8 conditii stabilite in sedinta Comitetului de Asociere UE-RM din 15.02.2020 pentru obtinerea transei a II din asistenta macroeconomica.

Recent, unii oficiali ai actualului guvern au pretins ca si-au indeplinit angajamentele si ca se asteapta la achitarea imediata a transei a II, exagerand ca de obicei in materie de stil, precizie si comunicare. Cu scopul informarii obiective, voi mentiona situatia acestor 8 conditii:

1.Crearea echipei comune de investigatie a fraudei bancare, Desi s-au alocat resurse, echipa comuna de investigatie cu expertii letoni si Agentia UE Eurojust inca nu a fost formata. Indicator neindeplinit.

2. Aderarea la Reteaua Anticoruptie pt Europa de Est si Asia Centrala a OECD. Procedurile au fost finalizate, aderarea nu este incheiata. Indicator partial indeplinit.

3.Adoptarea legii privind sanctiunile pt infractiunile legate de spalarea banilor. Legea a fost adoptata in lectura finala la 21 mai, 2020. Indicator indeplinit in totalitate.

4. Moratoriul asupra programului ”Cetateni contra investitii”. Moratoriul a fost extins pana la 1 septembrie 2020, insa legea nu a fost abrogata. Indicator partial indeplinit.

5. Strategia de reformare a justitiei (PdA). Procesul elaborarii acestei strategii este abia in etapa embrionara, presupunand o implicare efectiva si credibila a expertilor CoE, UE (DG Just), societatea civila si partidele politice. Indicator neindeplinit.

6. Adoptarea legii privind organizatiile necomerciale. La 12 iunie legea a fost adoptata in a 2 lectura, nu si ultima. Indicatorul va fi indeplinit numai dupa adoptarea, promulgarea si tiparirea legii.

7. Evaluarea independenta a Consiliului Audiovizualului si Consiliului Concurentei prin audituri externe, cerere exprimata de Comisarul European pt politica europeana de vecinatate si negocieri de extindere, OLiver Varhelyi. Indicatorul nu a fost indeplinit, iar liderii ambelor agentii s-au opus vehement.

8. Reforma Consiliului Superior al Magistraturii. Ca si in cazul Strategiei reformei sectorului justitiei, procesul de reformare presupune implicarea efectiva si progresul constatat de catre experti ai CoE, UE (DG Just), cu participarea societatii civile si a partidelor politice. Indicator neindeplinit.

Totodata, Munteanu spune ca criza pandemica a complicat mult sarcina actualului guvern pentru a-si indeplini angajamentele: "Ar fi nesabuit sa nu recunoastem acest lucru, doar ca, de dragul adevarului, nu ar trebui sa acceptam aruncarea cu usurinta a oricarui esec, restanta sau balbaiala guvernamentala pe seama efectelor acestei urgii pe nume Covid19. Asta ar fi mai mult decat o greseala, asta ar fi o eroare strategica in raport cu UE. Dar pentru aceasta sarcina este nevoie de un nou guvern, capabil, credibil si responsabil in fata cetatenilor RM. El trebuie creat".

Articole din aceeasi categorie