29.04.2021
Ce va fi nou in viitorul Parlament, dupa alegeri? Cum comenteaza Maia Sandu sondajele

Maia Sandu spune ca dupa alegeri, in viitorul Parlament, ar putea exista o majoritate parlamentara, care sa numeasca un Guvern si sa lucreze in folosul oamenilor. Presedintele tarii spune ca exista toate premisele in acest sens. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii InPROfunzime.

Maia SANDU, PRESEDINTE RM: "Ce va fi nou, va pot spune cetatenii, ceea ce am reusit noi cu oamenii sa obtinem este dreptul la aceste alegeri. De la un Parlament in care se gasesc deputati corupti puterea a fost luata si data in mainile cetatenilor. Totul depinde de oameni, pe cine vor dori ei sa voteze. Imi doresc ca sa ajunga cat mai multi oameni onesti cu care sa putem sa promovam toate proitectele despre care am vorbit: reforma justitiei, combaterea coruptiei, reforme in educatie, sectorul de sanatate. Nu trebuie oameni care sa-si promoveze in continuare schemele."

Solicitata sa comenteze sondajul realizat de Magenta Consulting la comanda Institutului International Republican (IRI), care arata ca 5 partide, PAS, PSRM, PN, P. SOR si PPDA, ar avea sanse de intre in Legislativ, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, Maia Sandu spune ca lucrurile s-ar putea schimba. 

Maia SANDU, PRESEDINTE RM: "Lucrurile se schimba, noi stim, am vazut sondaje care arata intr-un fel, apoi altfel. Invit cetatenii sa se implice in aceasta campanie, nu este vorba de scorul unui partid sau altui, dar cum va arata tara noastra in urmatorii 4 ani. Anul acesta facem 30 de ani de la independenta si concluziile sunt foarte trist, daca e sa vedem ce am reusit si ce nu am reusit. Acum avem o oportunitate. Votul de anul trecut demontreaza sprijin din partea cetatenilor, pentru ca asta este esenta programului meu. Faptul ca atat de multi au votat pentru acest program, inseamna ca cetatenii vor sa faca ordine in tara. Sigur e un efort mare pe care trebuie sa-l faca partidele politice, dar este important ca societatea sa se mobilizeze.

Eu cred ca avem toate sansele ca sa obtinem o majoritate in Parlament care sa lucreze pentru oameni si pentru tara, dar nu putem sa stam relaxati. Trebuie sa muncim mult, atat cei care aspira sa ajunga in urmatorul Parlament, dar si in acelasi timp si cetatenii. Am discutat azi cu membrii CEC despre necesitatea organizarii alegeerilor cat mai bine si acasa, dar si in diaspora."

Intrebata ce se intampla in cazul in care nu se schimba radical situatia in Parlament dupa alegeri, Maia Sandu spune ca atunci reformele si schimbarile vor fi impiedicate de elementele corupte si de clanurile mafiote. 

Lorena BOGZA: "Pe langa luptele politice traditionale, cetateanul cand va simti beneficiile acestei miscari?"

Maia SANDU, PRESEDINTE RM: "Daca vorbim de reforma justitiei, nu poate fi facuta intr-o luna, trebuie sa curatim sistemul judecatoresc, cel al procuraturii, ca oamenii care lucreaza acolo sa poata sa-si faca treaba bine, nu doar sa-si doreasca acest lucru. Un Guvern cu sprijin in Parlament si format din oameni profesionisti, va putea sa faca schimbarea simtita in primele luni de mandat.

Eu imi doresc sa existe o majoritate in Parlament si exista toate premisele ca aceasta sa se intample. Cat priveste modul cum se va ajunge acolo, este o intrebare pentru fortele politice. Nu fac parte dintr-un partid, dar sigur ca comunic cu oamenii din partidele politice."

Ultimul sondaj realizat de Magenta Consulting la comanda Institutului International Republican (IRI) arata ca daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, 5 partide ar avea sanse de a accede in Legislativ: PAS - 33% din voturi, PSRM - 19%, Partidul Nostru - 6%, Partidul SOR - 5% si Platforma DA - 5%. Totodata, 16% din respondenti nu au oferit un raspuns, iar 6% au spus ca nu s-ar prezenta la vot.

Sondajul a fost realizat in perioada 9 februarie – 16 martie, pe un esantion de 2.001 persoane si are o marja de eroare de 2,4%.

Articole din aceeasi categorie