25.03.2021
Ce urmeaza sa se intample la consultarile organizate maine de Maia Sandu: se va adresa la CC sau va emite un decret privind alegerile parlamentare anticipate. Declaratiile lui Mihai Popsoi

PAS nu stie cu ce mesaj urmeaza sa vina Maia Sandu maine la consultarile organizate cu fractiunile parlamentare. Asta spune Mihai Popsoi, care mentioneaza ca mesajul Partidului Actiune si Solidaritate va fi sa inceapa procedura de dizolvare a parlamentului si organizarea in iunie-iulie a alegerilor parlamentare anticipate. 

Mihai POPSOI, DEPUTAT PAS: "Unicul lucru care ne ramane este sa constatam circumstantele pentru dizolvarea parlamentului si sa purcedem la declansarea alegerilor parlamentare anticipate."

Deputatul PAS mentioneaza nu stie cu ce mesaj va veni maine Maia Sandu in fata fractiunilor parlamentare. 

Mihai POPSOI, DEPUTAT PAS: "Noi consideram ca cele 2 tentitive au esuat, cele trei luni au trecut si toate circumstantele pentru dizolvarea Parlamentului sunt intrunite." 

Intrebat daca Maia Sandu ar putea sa se adreseze Curtii Constitutionale pentru a cere constatarea tuturor circumstantelor care sa duca la dizolvarea parlamentului sau va emite un decret in acest sens, Mihai Popsoi a spus ca nu are cum sa vorbeasca in numele Maiei Sandu.

Mihai POPSOI, DEPUTAT PAS:"Nu am cum sa stiu ce va face doamna presedinte. Noi consideram ca toate procedurile legale prescrise de Constitutie trebuie urmate si sa se purceada la alagerile parlamentare anticipate."

Deputatul PAS spune ca alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc in luna iunie-iulie.

Maia Sandu a anuntat in aceasta seara ca invita pentru maine toate fractiunile parlamentare la discutii, pe rand. Expertul in drept constitutional, Alexandru Arseni ne-a explicat ca acesta este urmatorul pas care trebuie facut, conform legii. Ulterior, Sandu urmeaza sa mearga la Curtea Constitutionala ca sa spuna de ce nu a putut fi investit Guvernul si sa ceara dizolvarea Parlamentului. Expertul afirma ca acum alta cale decat alegerile anticipate nu mai exista. 

Astazi, a doua tentativa de a investi un Guvern a esuat in Parlament. De data aceasta din cauza ca nu a fost cvorum. Cabinetul candidatului Igor Grosu nu a fost pus la vot pentru ca socialistii si cei din Partidul Sor au parasit sala de sedinte. Acestia au anuntat ca nu il sustin pe Grosu si insista pe candidatura lui Vladimir Golovatiuc.

Prima tentativa de investire a unui Guvern a esuat pe 11 februarie, atunci cand Natalia Gavrilita, fiind inaintata de Maia Sandu la functia de prim-ministru, a mers in Parlament si a cerut deputatilor sa nu o voteze pentru a fi declansate anticipatele. Gavrilita a acumulat zero voturi, iar socialistii au venit cu propria candidatura, cea a Marianei Durlesteanu. Iar pe 16 martie, in timp ce presedintele avea consultari cu fractiunile parlamentare, Durlesteanu s-a retras, in scurt timp Sandu inaintand-ul drept candidat pe Igor Grosu.

Articole din aceeasi categorie