04.07.2024
Ce urmează după deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE? Cristina Gherasimov vine cu detalii

Vicepremierul pentru integrare, Cristina Gherasimov, anunță că odată cu deschiderea capitolelor de negociere pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană începe un proces riguros. Astfel, la 10 și 11 iulie, când va avea loc prima sesiune de screening bilateral, va fi discutat și primul capitol ce ține de achiziții publice. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii În Profunzime.

Cristina GHERASIMOV, VICEPREMIERUL PENTRU INTEGRARE:„Pe 25 iunie am primit oficial undă  verde să mergem la umătoarea etapă în procesul nostru de negociere. Este o recunoaștere a tuturor progreselor pe care Republica Moldova a reușid deja să le înregistreze din momentul obținerii statutului de stat candidat pentru adrerarea la UE și este acea ușă pe care am așteptat-o de mult care ne duce în următoarele etape în procesul de negociere.”

Ulterior, vicepremierul pentru integrare a explicat care este următorul pas al negocierilor.

Cristina GHERASIMOV, VICEPREMIERUL PENTRU INTEGRARE: „Într-adevăr ceea ce am reușit să facem până acum este să obținem acel suport, acea susținere politică din partea tuturor celor 27 de state membre și a instituțiilor europene. Este meitul diplomaților noștri, meritul domnului Nicu Popescu și a echipei sale de la ministerul de Externe. 

Acum trecem în etapa mai tehnică care însemnă că răsuflecăm mâinicile și ne apucăm de lucru. Și anume urmează să comparăm legislația noastră națională cu legislația Uniunii Europene și să vedem cât de departe suntem de legislația UE, de acele reguli și standarte, iar dacă nu urmează să adoptăm și noi ca și alt stat european. După ce reușim să facem această radiografie, urmează să deschidem fiecare capitol de negociere.”

Totodată, Gherasimov a menționat că prima etapă a screeningului este cea de a compara legislația Republicii Moldovei cu cea a Uniunii Europene. 

Cristina GHERASIMOV, VICEPREMIERUL PENTRU INTEGRARE: În luna mai noi am finalizat prima etapă a screeningului, cel explicativ, unde instituțiile UE ne-au explicat nouă despre ce este legislația Uniunii Europene, acum am trecut la etapa a doua unde noi o să mergem la Bruxelles și vom explica colegilor din Comisia Europeană ce este Republica Moldova și care este legislația noastră și cum diferă ea de legislația Uniunii Europene. Și aceasta etapă se numeste screening bilateral.”

De asemenea, vicepremierul pentru integrare a anunțat că pentru prima dată în istorie Comisia Europeană va veni în țara unde va avea loc prima etapă a screeningului.

Cristina GHERASIMOV, VICEPREMIERUL PENTRU INTEGRARE: Săptămâna viitoare, pe 10 iulie avem prima sesiune de screening bilateral. Am primit calendarul săptămâna trecută, imediat după prima conferință. Prima sesiune va dura două zile, adică pe 10 și 11 iulie. De obicei toate delegațiile țărilor candidate merg la Bruxelles, însă noi avem marea onoare să vină Comisia Europeană la Chișinău. Deci, este prima dată în istorie.

Noi am încercat ceva nou, în așa fel ca colegii din Comisia Europeană să ne poată să ne cunoască nu doar prin legislație, dar și prin felul nostru de a fi, cum ne organizăm, cum reușim să organizăm acest training la noi acasă.

Pe 10 și 11 iulie vine o delegație a Comisiei Europene pentru prima sesiune de screening. Vom acoperi din clasterul valori fundamentale, capitolul ce ține de achiziții publice. Este primul capitol cu care vom începe.”

Totodată, întrebată cât de real este ca Republica Moldova să devină până în 2030 stat mebru aceasta a menționat că:

Cristina GHERASIMOV, VICEPREMIERUL PENTRU INTEGRARE: „Totul depinde de noi. Noi ne-am propus un termen real până în 2030 să fim prezenți pe intern. Cunoașteți că nu este vorba doar de noi să fim pregătiți, dar și Uniunea Europeană să fie pregătită. de partea noastră suntem ferm angajați să fim gata pentru aderare până în 2030.”

La 25 iunie, premierul Dorin Recean, împreună cu alți oficiali din Moldova s-au aflat la Luxemburg, unde a avut loc prima ședință a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova – Uniunea Europeană. În cadrul acesteia au fost lansate oficial negocierile de aderare ale țării noastre la Uniunea Europeană.

La 21 iunie, președinta Maia Sandu a semnat Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Totodată, în cadrul ședinței Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană, șefa statului a desemnat-o pe Cristina Gherasimov negociator-șef din partea Republicii Moldova.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie