04.03.2021
Ce spune Peter Michalko, despre declansarea alegerilor parlamentare anticipate si posibila instituire a unui Guvern cu votul partidului SOR

Pentru depasirea crizei politice sunt necesare organizarea alegerilor parlamentare anticipate, spune ambasadorul UE la Chisinau. Peter Michalko a declarat in cadrul emisiunii InPROfunzime ca este ingrijorator daca persoane care au participat la frauda bancara sa fie participante la investirea unui nou Guvern.

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: "Vointa politica este cel mai important factor. Noi privim situatia politica, vorbim si cu cei care sunt participanti…

Am vazut ce a fost in decembrie in Parlament, cand o majoritate noua a votat legi care au fost in mare masura controversate, inclusiv cele care au mers impotriva angajamentelor RM vizavi de partenerii de dezvotlare inclusiv UE, dar si impotriva regulilor legislative sau procedurilor parlametare care ar trebuit sa fie respectate.

Am vazut si am auzit foarte bine ca toti actorii politici, toate partidele din parlament s-au pronuntat pentru alegeri anticipate din asta eu cred ca reiese ca alegerile anticipate sunt o cale care poate sa rezolve aceasta situatie. Am vazut ca unii dintre factorii politici schimba opinia foarte des, iar aceasta situatie va putea fi schimbata doar de catre cei care iau decizii in RM.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: "Cum este vazuta aceasta criza politca de catre UE? In cazul in care va fi aprobat un Guvern cu sprijinul acestui partid, partidul SOR, ce reactie va avea UE? Va discuta Uniunea Europeana cu aceasta structura?"

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU:  "Este foarte ingrijorator daca persoane care au facute parte la frauda bnacara sa fie si sa participe la foarmarea sau deciderea formarii noului Guvern si asta reiese si este pozitia UE de lunga durata, chiar de la alegerile parlamentare. Si atunci am spus ca asteptam de la institutiile RM sa continue lupta impotriva coruptiei, investigarea fraudei bancare, iar interesele particulare nu au ce cauta in sistemul politicii democratice in RM pentru ca asta aduce coruptia si coruptia in RM este una extraordinar de mare, a devenit sistemica."

Articole din aceeasi categorie