30.05.2022
Ce spune Maia Sandu despre inarmarea Moldovei cu arme standard NATO: "Suntem neutri in Constitutie, dar cine ne apara in caz ca se intampla ceva"

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu a venit cu reactie, dupa ce anterior ministrul britanic de externe a spus ca Moldova ar trebui echipata conform standardelor NATO. Sefa statului sustine ca acest subiect inca nu a fost discutat. Totusi, Sandu a tinut sa mentioneze ca, chiar daca Republica Moldova este un stat neutru, armata tarii noastre trebuie sa fie pregatita si dotata cu echipamentul necesar.

Maia SANDU, PRESEDINTELE RM:"Exista foarte multe speculatii la acest subiec. In primul rand, vreau sa repet ca Republica Moldova nu planifica sa atace vreo tara. Republica Moldova este o tara pasnica si isi doreste sa fie pace in regiune si in toata lumea. Republica Moldova are neutralitatea scrisa in Constitutie, dar are armata. Neutralitatea nu inseamna automat ca nimeni niciodata nu va atenta la integritatea teritoriala a Republicii Moldova. Noi stim ca integritatea teritoriala este incalcata si neutralitatea este incalcata in situatia in care avem armata rusa pe teritoriul regiunii transnistrene. Acum, noi suntem neutri in Constitutie, dar cine ne apara in caz ca se intampla ceva?

Trebuie sa discutam cu Ministerul Apararii sa vedem care este bugetul de baza pe care statul il poate oferi acum. O sa vedem daca sunt unele lucruri pe care le punem primi. De la UE sau de la o anumita tara."

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: "Sa le cumparam sau sa le primim?"

Maia SANDU, PRESEDINTELE RM:"Sa le primim in forma de ajutor. Daca avem armata, e firesc ca armata sa nu mearga cu sapa, dar sa aiba anumite echipamente."

"In primul rand, inca nu vb de achizitionare, ca sa fie foarte clar. In al doilea rand, noi avem armata. E firesc ca aceasta armata sa aiba si arme. Nu vrem razboi, dar e firesc sa ne stim sa ne protejam."

Saptamana trecuta, Liz Truss, secretarul britanic pentru Afaceri Externe, a dezvaluit ca Marea Britanie a inceput discutii cu aliatii sai internationali cu privire la trimiterea de armament modern in Moldova pentru a o proteja de Rusia. Ea a spus ca vrea sa vada tara, care se afla in sud-vestul Ucrainei, „echipata conform standardului NATO”.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie