13.04.2021
Ce spune Fadei Nagacevschi, dupa ce a fost exclus de la sedinta CSM: "M-am mai convins inca o data, resetarea CSM este o urgenta"

Ministrul Justitiei in demisie, Fadei Nagacevschi, spune ca dupa ce a fost criticat ca nu participa la sedinte, astazi participarea sa a fost calificata drept o "imixtiune in justitie".

"In conformitate cu art. 122 alin. 2 din Constitutie, din Consiliul Superior al Magistraturii fac parte de drept: Presedintele Curtii Supreme de Justitie, ministrul justitiei si Procurorul General. In conformitate cu art. 103 alin. 1 si 2 din Constitutie, Guvernul isi exercita mandatul pina la data validarii alegerilor pentru un nou Parlament. Guvernul, in cazul exprimarii votului de neincredere de catre Parlament, al demisiei Prim-ministrului sau in conditiile alineatului (1), indeplineste numai functiile de administrare a treburilor publice, pina la depunerea juramintului de catre membrii noului Guvern.

Astazi Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca MJ nu poate participa in calitate de membru al sedintele CSM. Va amintesc ca pana in prezent membrii CSM au criticat MJ pentru faptul ca nu participa la sedinte. Participarea MJ la sedinta a fost calificata de catre un membru CSM ,,imixtiune in justitie”, ,,imixtiune in activitatea CSM.” Astazi m-am mai convins inca o data, resetarea CSM este o urgenta.

Sper mult in Parlament sa se identifice consensul necesar pentru a aproba proiectul de modificare a Constitutiei agreat cu CoE (sistemul judecatoresc, inclusiv resetarea CSM), pentru a restabili functionalitatea acestui organ extrem de important (CSM) pentru functionarea adecvata a puterii judecatoresti", a scris Nagacevschi pe pagina sa de facebook.

Membrii CSM au motivat excluderea acestuia evocand faptul ca fiind ministru intr-un guvern demisionar, nu este membru cu functii depline in CSM.

Vinerea trecuta, Ministrul Justitiei, Fadei Nagaceschi, a adresat o scrisoare presedintelui interimar al Consiliului Superior a Magistraturii, Luiza Gafton, cu privire la urgentarea procedurii de numire a celui de-al saselea judecator al Curtii Constitutionale. El a declarata atunci ca Curtea este expusa politic excesiv din cauza conflictelor dintre Presedintele Republicii Moldova si Parlament, existand riscuri pentru contestarea autoritatii Curtii si afectarea functionalitatii acesteia.

Articole din aceeasi categorie