14.09.2020
Ce spune ambasadorul UE la Chisinau, Peter Michalko, despre finantarea externa si conditionalitatile pe care trebuie sa le indeplineasca Moldova

Pentru a primi a doua transa din ajutorul de 100 de milioane de euro din partea UE, oferit in lupta cu Covid-19, Republica Moldove este obligata sa indeplineasca conditionalitatile impuse de Uniunea Europeana, dintre care si reforma justitiei, care, spune Peter Michalko, intarzie. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii InPROfunzime.

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: "Moldova este una dintre 10 tari, careia Uniunea Europeana ofera ajutoare de 100 milioane de euro, pentru ca este clar ca economia si bugetele de stat au fost afectate din cauza pandemiei.

Prima transa de 50 de milioane vine fara nicio conditionalitate, iar cea de-a doua transa de 50 de milioane tine de reformele si progresul din domeniul justitiei, pentru ca este continuarea intr-un fel a conditiilor care au fost in programul precedent, mai ales conditiile legate de functionarea sistemului justitiei si Consiliul Suprem al Magistaturii. 

Este necesar ca RM sa iasa din aceasta criza pregatita pentru a deveni o tara prospera si sa fie revitalizata economia tarii.

Este necesar ca reformele sa continue, inclusiv cele care sunt si se bazeaza pe acordul nostru de asociere. Pentru asta, UE este gata sa continue asistenta, sigur ca exista si in continuare principiul de conditionalitate cat mai multe si mai bine se fac reforme asa de bine putem si noi sa sustinem."

Articole din aceeasi categorie