24.01.2020
Ce spune ambasadorul UE la Chisinau despre retinerea lui Viorel Morari si situatia din domeniul justitiei: "Oamenii niciodata nu vor crede ca o vila a unui procuror cu trei etaje costa 5 mii de euro sau un Porsche Cayenne costa 11 mii de lei" - VIDEO
Ambasadorul UE la Chisinau, Peter Michalko, sustine ca Uniunea Europeana urmareste cu atentie modul in care au loc procesele penale in Republica Moldova, inclusiv si retinerea lui Viorel Morari, si spune ca moldovenii merita sa traiasca intr-o tara fara coruptie, protejati de institutii in care sa poata avea incredere. Declaratiile au fost facute ieri seara in cadrul emisiunii InPROfunzime cu Lorena Bogza.

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: "In contextul acestei situatii mi-am exprimat ingrijorarea, pentru ca este important sa continua aceste investigatii care au fost incepute. In ultimele 6 luni am vazut progrese in investigatia fraudei bancare. Au fost incepute si multe alte cazuri, care au tinut de oameni corupti din sistemul judiciar sau chiar de la Procuratura. Aceasta vointa trebuie sa existe pentru continuarea acestor cauze care nu pot fi oprite. Nu putem sa marturisim ca situatia cumva merge inapoi."

Totodata, oficialul spune ca este foarte important ca oamenii care au dosare sa nu ajunga sa fara verificari in cadrul institutiilor, precum este Procuratura. Pentru ca in astfel de cazuri ar putea sa dispara probe din dosare sau sa dispara chiar dosarul de la Procuratura.

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: "Au fost facuti pasi, in sfarsit, in cooperarea internationala, ceea ce priveste investigatia fraudei bancare. Aici trebuie sa vedem continuare."

Ambasadorul UE la Chisinau spune ca este foarte important ca Procurorul General sa faca lucruri care sunt necesare pentru schimbari.

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: "Este important sa fie credibilitate si in sectorul justitiei si in sistemul judiciar. Oamenii trebuie sa fie siguri ca cei care au facut parte din scheme sa nu fie mai departe in functii de control, dar sa existe si investigatii acolo unde trebuie. Suspiciunile de coruptie sau de imbogatire ilicita trebuie investigate. Oamenii niciodata nu vor crede ca o vila a unui procuror cu trei etaje sa coste 5 mii de euro sau Porsche Cayenne sa coste 11 mii de lei. Aici chiar trebuie sa existe credibilitate."

Ieri, Viorel Morari a fost suspendat din functia de sef al Procuraturii Anticoruptie. Decizia a fost luata de CSP la solicitarea Procurorului General.

Este pentru a doua oara cand Viorel Morari este suspendat din functie. Prima data s-a intamplat in luna mai anul trecut, cand procuror general era Eduard Harunjen, iar numele lui Morari aparuse intr-o scrisoare anonima, in care se spunea despre o schema de santaj, de care era invinuit atunci milionarul Andrei Tranga.

VEZI SI: Dosarul Viorel Morari: Fostul sef al Procuraturii Anticoruptie s-a plans pe detinerea ilegala in arest - Anticoruptie.md

Viorel Morari a fost retinut in ultima zi in care grupul de procurori, numit de Alexandru Stoianoglo sa verifice procuraturile specializate, a facut controale la Procuratura Anticoruptie si la PCCOCS.

Pe data de 13 ianuarie, Viorel Morari a fost plasat in arest preventiv pe un termen de 20 de zile. Decizia a fost luata de magistratii de la Judecatoria Ciocana. Procuratura Generala a emis un comunicat in care se spune ca acesta este acuzat de abuz in serviciu si fals in acte publice.

Mai exact, in martie 2017, Viorel Morari ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plangere pe care ar fi inregistrat-o contrar cerintelor legale, pornind un proces penal si falsificand in cauza penala mai multe acte procesuale. Asta pentru ca ar fi vrut sa-l protejeze pe fostul lider PD, plecat din tara in luna iunie si anuntat in cautare internationala de autoritatile noastre.

VEZI SI: Viorel Morari ar fi fost plasat in celula din Penitenciarul nr. 13 in care a fost detinut si Gheorghe Petic. Fostul politist de frontiera vorbeste despre conditiile de acolo: "e plina cu paduchi, purici, microfoane si camere video"

Articole din aceeasi categorie