13.09.2021
Ce spune Ala Nemerenco despre probabilitatea testarii elevilor la covid si cine ar urma sa suporte cheltuielile

Daca responsabilii din cadrul institutiilor de invatamant nu vor putea asigura pastrarea distantei sociale in clase a elevilor, acestia vor fi nevoiti sa intreprinda alte masuri, cum ar fi testarea la Covid-19. Declaratiile au fost facute la emisiunea In PROfunzime de Ministrul Sanatatii, Ala Nemerenco.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE: "Cat de mare este riscul sa inchidem scolile?"

Ala NEMERENCO, MINISTRUL SANATATII: "Daca o sa fim solidari, daca parintii copiilor, toti absolut o sa intelegem ca tot ce facem este pentru binele societatii eu cred ca o sa putem trece sanatos peste asta. Scopul nostru este sa pastram cat mai mult copii in scoala cu prezenta fizica.

Sunt si scoli care au trecut in regim online, dar nu a fost decizia Comisiei. Aceste prevederi sunt incluse in niste scenarii aprobate anul trecut de catre Ministerul Educatiei si pe care ministerul le reface acum.

Atunci cand nu poate asigura scoala aceasta distanta de un metru, din cauza infrastructurii, scoala este obligata sa ia masuri. Cum ar fi testarea."

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE: "Dar cine sa asigure testarea, din ce bani?"

Ala NEMERENCO, MINISTRUL SANATATII:  "Aici trebuie sa vina sistemul public cu sustinere, nici intr-un caz nu contra plata dar absolut gratuit, din bani publici. Aceasta directiva este emisa ca instructiune si vine din deciziile vechi ale Comisiei, dar au fost elaborate mai multe scenarii.

Alte 746 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astazi in Republica Moldova, dintre care 599 in randul persoanelor nevaccinate. 

Bilantul cazurilor de COVID-19 in tara noastra a ajuns la 275558.

Articole din aceeasi categorie