24.07.2019
Ce spun candidatii care au venit la Parlament sa treaca concursul pentru a deveni judecatori la Curtea Constitutionala: „Intrebari discutabile. Era mai bine sa fie mai complicate” - VIDEO
Concursul Parlamentului pentru cele doua pozitii de judecator la Curtea Constitutionala se desfasoara astazi. 16 candidati care aspira la aceasta functie sunt intervievati de comisia juridica. Doar doi, care vor obtine punctajul maxim, vor ocupa fotoliile.

Rand pe rand, incepand cu ora 9, candidatii la functia de membru al Curtii Constitutioanle si-au facut aparitia la Parlament. Printre acestia – secretarul de stat, Nicolae Esanu, care a spus ca interviul nu i s-a parut complicat. 

Nicolae ESANU, CANDIDAT LA FUNCTIA DE JUDECATOR LA CC: „Intrebari discutabile, se testau cunostintele generale, in general bine. Era mai bine sa fie mai complicate.” 

Vrea sa devina membru CC si Tatiana Raducanu, magistrata la Judecatoria Chisinau, care sustine ca a venit pregatita. 

Tatiana RADUCANU, CANDIDATA LA FUNCTIA DE JUDECATOR LA CC: „- Cum va veti pastra integritatea in cazul in care veti trece de concurs? O persoana ori este integra, ori nu, iar eu ma consider una integra.” 

Intre timp, presedintele comisiei juridice a anuntat ca unul din cei 16 candidati s-a retras din cursa. Este vorba despre Guceac Ion, doctor habilitat in drept si profesor universitar.  

Sergiu LITVINENCO, PRESEDINTELE COMISIEI JURIDICE: „Intrebarile le-am formulat in aceasta dimineata. Sunt intrebari ce tin de cunostinte, in mare parte, sunt intrebari raspunsurile carora vor ajuta membrii comisiei sa traga concluzii despre abilitatile candidatilor.”

Doar doi doritori, care vor acumula cel mai mare punctaj de la comisia parlamentara juridica, se vor alege cu fotoliile de judecator la CC. Alti 4 membri vor fi numiti de Guvern si de Consiliul Superior al Magistraturii. Judecatorii Curtii Constitutionale au demisionat in corpore pe 26 iunie, dupa ce au fost criticati dur pentru deciziile luate in perioada 7-9 iunie, cand l-au obligat pe Igor Dodon sa dizolve Parlamentul, iar ulterior au declarat neconstitutional decretul prin care Maia Sandu a fost numita premier.

Articole din aceeasi categorie