28.04.2022
Ce se va schimba atunci cand Moldova va obtine statutul de candidat de aderare la UE. Maia Sandu: „Asta inseamna ajutoare si resurse financiare importante”

Presedintele Republicii Moldova sustine ca statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeana pentru Republica Moldova inseamna ajutoare si resurse financiare importante. De asemenea, sefa statului a mai mentionat ca acesta este un proiect de prosperitate, de pace si siguranta pentru tara noastra. Declaratiile au fost facute in cadrul unei emisiuni televizate de la Jurnal TV. 

„Uniunea Europeana nu este doar un proiect de prosperitate, dar este si un proiect de pace, de siguranta pentru noi. Acum, mai ales in aceste vremuri dificile, realizezi cat de important este sa faci parte dintr-o familie mare, unita, puternica, solidara, aceasta este Uniunea Europeana”, a spus Maia Sandu.

De asemenea, seful statului a mentionat ca aderarea la Uniunea Europeana este importanta pentru noi, pentru a putea avea acces la mai multe resurse pentru dezvoltare in diverse domenii.

„Avem nevoie de resurse pentru a dezvolta o agricultura competitiva si relezienta, avem nevoie de resurse pentru imbunatatirea infrastructurii. Deci, pentru foarte multe domenii, aceasta ar insemna ajutoare sau resurse financiare importante”, a declarat presedintele Republicii Moldova.

Intrebata de perioada in care am putea beneficia de statutul de candidat la aderarea la Uniune Europeana, Maia Sandu a spus ca nu stie nimeni cu exactitate, dar aceasta depinde de calitatea lucrurilor pe care le fac instituiile de stat din Republica Moldova, dar si de parearea fiecarui stat membru in parte.

„Noi vrem sa obtinem aceasta calitate cat mai repede. Guvernul, Parlamentul si toate institutiile fac eforturi ca sa completeze chestionarul, dupa care chestionarul va fi evaluat de catre comisie. Comisia va face recomandari statelor membre si vom vedea ce urmeaza”, a adaugat Maia Sandu.

La data de 11 aprilie, Republica Moldova a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la Uniunea Europeana, dupa ce Comisarul european, Oliver Varhelyi, i-a inmanat chestionarul ministrului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

Pe 22 aprilie, presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, impreuna cu ministrii a trimis prima parte a chestionarului completat de aderare la Uniunea Europeana a Republicii Moldova. Documentul a fost inmanat de sefa statului, ambasadorului UE, Janis Mazeiks.

Articole din aceeasi categorie