18.02.2021
Ce se va intampla mai departe daca CC va decide ca decretul Maiei Sandu este unul neconstitutional. Expert: ,,Fie vor vota un prim-ministru propus de Maia Sandu, fie presedintele reia negocierile cu majoritatea parlamentara"

Expertul WatchDog, Valeriu Pasa, a declarat in cadrul emisiunii InPROfunzime ca in cazul in care Curtea Constitutionala va decide ca decretul Maiei Sandu de a o inainta pentru a doua oara la functia de prim-ministru pe Natalia Gavrilita este unul neconstitutional, atunci socialistii ar trebui sa se gandeasca ce vor face mai departe, fie voteaza candidatura presedintelui, fie Maia Sandu va fi nevoita sa reia negocierile cu majoritatea parlamentara pentru a ajunge la un compromis.

Valeriu PASA, EXPERT WatchDog: ,,Daca va decide Curtea Constitutionala ca decretul Maiei Sandu este unul neconstitutional si de fapt dumneaei ar fi obligata sa inainteze acea candidatura, urmeaza sa vedem ce va face presedintele.

Eu cred ca presedintele va continua sa refuze aceasta desemnare si aceasta inclestare cu Parlamentul va continua. Atunci urmeaza sa decida socialistii ce vor face. Fie vor vota un guvern propus sau prim-ministrul propus de doamna Maia Sandu si atunci nu ajungem mai departe pentru ca acel guvern va fi in mod evident sabotat de Parlament, fie doamna presedinte se razgandeste si reia negocierile cu majoritatea parlamentara sa gaseasca un compromis, fie dumneaei va lasa totul asa cum este si nu va mai inainta pe nimeni si atunci va fi la discretia majoritatii parlamentare, daca initiaza sau nu procedura de impeachment. Si iarasi, daca procedura de impeachment este o incalcare a Constitutiei, nu este o incalcare penala, ci este o asumare politica.

Conflictul intre institutii in conditiile in care presedintele ales de catre popor si parlamentul la fel sunt o chestie fireasca. Atunci se rezolva in campul politic.

Majoritatea parlamentara decide daca sunt gata ei sa asume sa treaca prin acest referendum, pe care il vor pierde in mod evident si vor supara foarte tare marea majoritate a cetatenilor, sau totusi se vor lasa induplecati de presedinte si se va aduna aceasta majoritate de conjuctura - 51 de oameni in Parlament, care vor vota pentru dizolvarea Parlamentului. Pentru ca asta doreste presedintele si are toata legitimitatea sa o faca."

*Stire in curs de actualizare.

Articole din aceeasi categorie