18.12.2023
Ce se intampla mai departe, dupa decizia Consiliului European? Maia Sandu: „O evaluare a gradului de corespundere a legislatiei noastre la legislatia europeana”

Dupa decizia Consiliului European de a deschide negocierile de aderarea cu Ucraina si Moldova la UE, incepe procesul propriu-zis si el incepe cu o evaluare a gradului de corespundere a legislatiei noastre la legislatia europeana, sustine Maia Sandu. Totodata, presedintele spune ca Comisia Europeana va face o evaluare a Republicii Moldova pentru a vedea cate legi avem care corespund si cate legi sunt la care trebuie de lucrat.

„Acum incepem procesul propriu-zis si el incepe cu o evaluare a gradului de corespundere a legislatiei noastre la legislatia europeana pentru ca asta inseamna acest proces de aderare, inseamna sa ne ajustam legislatia la acea europeana. Si la prima etapa se face aceasta evaluare, Comisia Europeana ne face evaluarea sa vada cate legi avem care corespund, in ce masura si cate legi sunt cele la care trebuie sa lucram. Ne va ghida, ne va arata cat avem de lucru”, a spus presedintele. 

Intrebata care va fi rolul Romaniei in acest proces, pentru ca Romania deja a trecut prin asta, legislatia este tradusa undeva in romana, Maia Sandu sustine ca Guvernul deja antreneaza oameni care au realizat aceste procese in Romania.

„Oameni-cheie, ei vin aici pe post de consultanti. Primul lucru este sa intelegem ce trebuie sa facem, dupa care sa vedem cum putem sa facem aceste lucru mai usor, mai repede si sa beneficiem de aceste legi care au fost traduse, dar sa si le intelegem. Contam pe sprijinul Romaniei si pe alte state UE”, a mai adaugat sefa statului. 

Pe data de 14 decembrie, Consiliul European a aprobat inceperea negocierilor de aderare cu Republica Moldova si Ucraina la Uniunea Europeana. Votul pentru Moldova si Ucraina a fost dat de liderii UE fara ca Viktor Orban sa fie in sala. Seful Guvernului de la Budapesta a criticat acordul la care au ajuns liderii europeni in absenta sa, spunand ca Ungaria nu vrea sa fie partasa la aceasta decizie irationala. 

Republica Moldova si Ucraina au primit statutul de tara candidata pentru aderarea la Uniunea European in vara anului trecut.

Citeste si : Maia Sandu, prima reactie dupa ce Consiliul European a aprobat inceperea negocierilor de aderare a tarii noastre la UE. „Succesul de azi este meritul intregii societati” 

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie