20.03.2023
Ce se intampla daca nici pe 28 aprilie Adunarea Generala a Judecatorilor nu vine cu solutii? Ministrul Justitiei: „Va trebui sa luam alte masuri”

Ministrul Justitiei, Veronica Mihailov-Moraru, sustine ca are multe semne de intrebare la deciziile judecatorilor de a intrerupe Adunarea Generala a Judecatorilor si spera ca urmatoarea adunare sa fie convocata mai devreme de 28 aprilie. Totodata, ministrul spune ca daca judecatorii nu vor veni cu solutii in scurt timp, atunci se va recurge la alte masuri, iar unele dintre ele au fost discutate si astazi, la sedinta CSS. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In Profunzime. 

„Adunarea aceasta, care in sfarsit s-a convocat dupa patru ani de zile, s-a intrerupt pe motivul examinarii contestatiilor si pe motivul elaborarii anumitor declaratii. Eu imi pun intrebare, din punct de vedere legal, care este temeiul acestei intrerupri? Si doi, eu as pune sub semnul intrebarii termenul pentru care a fost amanat, de ce anume 28 aprilie, asta e un termen de 45 de zile, in conditiile in care societatea asteapta si demult este necesar sa se rezolve problema in justitie si CSM-ul este mai mult decat necesar. Aceste sunt niste semne de intrebare. Judecatorii ar trebui sa se mai gandeasca la aceasta decizie. Insa, eu sper foarte mult ca pana atunci noi sa avem examinate contestatiile CSJ si de pe 28 sa putem merge inainte si intre timp de catre Parlament sa fie numiti primii membri din partea nonjudecatrilor”, sustine Veronica Mihailov-Moraru.

Totodata, ministrul spune ca spera ca judecatorii sa dea dovada de mai multa intelepciune si sa se convoace mai devreme intr-o adunare generala extraordinara. 

„Au dreptul sa o faca dupa lege si sa puna in cap interesul public al tarii. Puterea judecatoreasca este o putere independenta, este a treia putere in stat. Noi avem puterea legislativa, puterea executiva si puterea judecatoreasca. Niciodata nu o sa fiu de acord ca puterea judecatoreasca trebuie subjugata. Dar toate trei puteri ele asigura balanta in stat. Daca nici pe 28 ei nu se asigura, atunci asta inseamna ca puterea judecatoareasca nu-si indeplineste misiunea sa constitutionala in baza cetatenilor si atunci celelalte puteri vor trebui sa gaseasca solutii pentru a debloca situatia. Iar atunci va trebui sa luam alte masuri”, a mai adaugat Veronica Mihailov-Moraru.

Astazi, presedintele Republicii, Maia Sandu, a convocat Consiliul Suprem de Securitate in legatura cu situatia exceptionala din justitie. Asta dupa ce saptamana trecuta participantii la Adunarea Generala a Judecatorilor au decis sa intrerupa sedinta pana pe 28 aprilie, iar subiectul privind alegerea membrilor in Consiliul Superior al Magistraturii sa fie amanata.  

Adunarea Generala a Judecatorilor la care urma  sa fie alesi patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din randul judecatorilor a fost intrerupta pana pe data de 28 aprilie. Si asta, potrivit celor prezenti, pentu a permite Curtii Supreme de Justitie sa se pronunte pe marginea contestatiilor depuse de candidatii care nu au promovat evaluarea in cadrul Comisiei Pre-Vetting

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508. 

Articole din aceeasi categorie