29.04.2021
Ce se intampla cu SIS si de ce conteaza in subordinea cui se afla. Ce spune Maia Sandu - VIDEO

Maia Sandu spune ca SIS-ul trebuie reformat, ca si celelalte institutii care asigura securitatea statului. Presedinta tarii spune ca socialistii incearca sa o lase fara prerogative. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii InPROfunzime.

Maia SANDU, PRESEDINTELE RM: "Au incercat sa lase presedintele fara nicio prerogativa. Asta este raspunsul lor la votul aproape un milion de cetateni. S-au gandit ca prin asta presedintele va ramana fara nicio parghie. Este adevarat, presedintele nu are inca multe parghii in tara noastra. SIS este un element important din tot ce inseamna securitatea statului. Atunci cand vorbim de securitate nu este vorba doar de SIS, dar de toata structura si asta avem noi pe plan sa facem. Sa consolidam independenta tuturor straturilor care asigura securitatea statului. Pericolele interne tin de coruptie, toate aceste scheme de coruptie mare, ele reprezinta pericol la securitatea statului. Sumele care sunt implicate aceste scheme reprezinta un pericol pentru bugetul de stat."

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PROTV: "Acum aveti incredere in SIS?"

Maia SANDU, PRESEDINTELE RM: "Seful actual al SIS a fost numit in 2019 de catre majoritatea de atunci, ACUM si PSRM. Institutia trebuie reformata. Asta este clar, asa cum trebuie reformate alte institutii. Nu e un subiect pe care pot sa-l discut aici, dar lucram la o strategie. Legea respectiva trebuie aprobata de Parlament si iar avem nevoie de sustinerea majoritatii."

La data de 3 decembrie, pe fundalul strigatelor si incercarii opozitiei de a impiedica votarea mai multor legi, deputatii de la PSRM si Pentru Moldova au votat proiectul privind preluarea SIS din subordinea presedintelui, propus de PSRM. Opozitia s-a aratat nemultumita si a trimis o sesizarea la Curtea Constitutionala. Ulterior Curtea Constitutionala a anuntat ca legea privind activitatea SIS, votata in Parlament de PSRM si "Pentru Moldova", a fost suspendata.

Marti, Curtea Constitutionala a anulat legea prin care SIS-ul a fost scos din subordinea presedintelui si transmis in subordinea Parlamentului. Sesizarea a fost depusa de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco si deputatii Platformei DA, Dinu Plingau si Maria Ciobanu.

Articole din aceeasi categorie