31.05.2024
Ce reprezintă parteneriatul de securitate semnat la Bruxelles? Siegfried Mureșan, la emisiunea În PROfunzime: „Confirmă că UE este alături de Republica Moldova și că îi pasă de cetățenii ei”

Eurodeputatul Siegfried Mureșan susține că parteneriatul de securitate semnat la Bruxelles vine ca un un răspuns la provocările prin care trece Republica Moldova în ultima perioadă. Acest document prevede sprijinul Uniunii Europene la păstrarea păcii și siguranței, dar totodată și reprezință implicarea europeană în cazul unei posibili amenințări din exterior. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii În PROfunzime.

Siegfried MUREȘAN, EUROPARLAMENTAR: „În primul rând Vladimir Putin și pionii lui din Republica Moldova sunt foarte agitați, deoarece prin acest document UE confirmă următorul lucru, confirmă că este alături de Republica Moldova și de cetățenii Republicii Moldova în situații de risc viitor. Nu știm cum va arăta viitorul, vedem o invazie a forțelor armate ruse în Ucraina. Vedem ce situație tensionată este în orientul mijlociu. Nu știm dacă, când și sub ce formă vor exista riscuri în viitorul apropiat sau îndepărtat, dar UE spune foarte clar „Ne pasă de Republica Moldova, vom fi aici vom sprijini, vom ajuta”. Vrem să ne asigurăm că armata Republicii Moldova va putea să apere ceea ce aparține Republicii Moldova în caz de pericol, de aceea Federația Rusă este agitată. 

Este agitată că UE spune Republicii Moldova „Nu sunteți singuri” și faptul că oamenii din Republica Moldova au ocazia să vadă foarte clar că UE vine în apărare, ajută, sprijină conform dorinței Republicii Moldova. Republica Moldova decide care este ajutorul de care are nevoie. Cum când și în ce formă. UE ajută în timp ce Federația Rusă nu ajută. Federația Rusă doar amenință, șantajează. Oamenii din Republica Moldova în sfârșit înteleg că UE e cel care ajută, în timp ce Rusia doar amenință.”

Totodată, europarlamentarul a menționat că acest document asigură faptul că în cazul unui risc UE va sprijini Republica Moldova pentru a se asigura că țara este bine aparată și că armata are un echipament necesar.

Siegfried MUREȘAN, EUROPARLAMENTAR: Nu știm la moment dacă, când și sub ce formă se vor manifesta acele riscuri, de aceea nici nu știm concret care e sprijinul care ar fi necesar. Mesajul este că „Dacă veți avea nevoie de sprijin european, sprijinul european va veni”. Vom lucra împreună pentru a ne asigura că Republica Moldova e bine apărată, pentru ca armata Republicii Moldova să aibă echipamente necesare pentru a apăra oamenii de un pericol.”

De asemenea, Mureșan a specificat că sprijinul UE va fi în dependență de cerințele autorităților de la Chișinău.

Siegfried MUREȘAN, EUROPARLAMENTAR:UE are multe instrumente prin care poate ajuta și Republica Moldova are nevoie de dacă, când și ce echipamente sunt necesare și dacă dorește sprijinul european acesta va veni. UE are un fond european prin care sprijină și Ucraina în achiziția de echipamente necesare. Păi dacă este nevoie sprijin financiar, va veni sprijin financiar, în funcție de sprijinul de care autoritățile vor solicita.”

Ulterior, Eurodeputatul a adăugat că UE va împedica tentativele Rusiei de a interveni în procesele democratice.

Siegfried MUREȘAN, EUROPARLAMENTAR: Așa este, fiindcă oamenii trebuie să înțeleagă că Federația Rusă luptă brutalîn Ucraina, cu arma în mână bombardează casele oamenilor, omoară civili nevinovați, dar acestea nu sunt singurele arme pe care le folosește Federația Rusă. Modul lor de viață este bazat pe dezbinare, amenințări, șantaj, pe violență, pe sărăcie. Modul de viață european e bazat pe libertate. Ue încearcă să clădească un viitor mai bun pentru oameni și acest mod de viață se bazează pe cetățeni puternici, independenți nu este pe placul Federației Ruse și rușii încearcă să slăbească, de aceea încearcă să afecteze instituții independente, puternice. Încearcă să afecteze oameni politici care sunt pe picioarele lor și să îi înlocuiască cu marionete.”

La 21 mai, UE și Republica Moldova au semnat parteneriatul de securitate.Semnarea parteneriatului a avut loc în contextul celei de-a șaptea reuniuni a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, la care a participat delegația țării noastre, în frunte cu prim-ministrul Dorin Recean. 

Potrivit Europa Liberă într-o ciornă documentului, se arată printre altele că în viitor Moldova ar putea participa, dacă va dori, la noua structură de reacție europeană față de crize din vecinătatea ei, cât și la exerciții militare ale UE. 

Este menționată de asemenea posibilitatea ca Moldova să participe la proiecte UE în domeniul industriei apărării și la achiziții comune de armament ca un fel de invitată, dat fiind că deocamdată este doar candidată la aderare. 

Despre faptul ca acest parteneriat va permite Moldovei sa participe la exerciții militare comune a scris săptămâna trecută și publicația britanică Financial Times. 

Atunci ministrul de externe, Mihai Popșoi a declarat că parteneriatul de Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană nu prevede dislocarea de trupe străine în țara noastră, în caz de pericol iminent, sau modificarea statutului de neutralitate al țării.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Articole din aceeasi categorie