01.09.2022
Ce raspunde Maia Sandu la avertizarile in adresa Republicii Moldova ale lui Serghei Lavrov: „Rusia este cea care trebuie sa dea raspunsuri atunci cand vine vorba de agresiune”

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat ca inca de la inceptul razboiului din tara vecina au fost spuse declaratii provocatoare din partea Rusiei, cel mai important insa este ca cetatenii sa nu se lase manipulati de aceste declaratii. Chiar si asa, sefa statului spune ca ingrijorarile privind securitatea tarii persista din momentul in care Rusia a atacat Ucraina. Iar ceea ce tine de conflictul transnitrean, Maia Sandu a precizat ca autoritatile de la Chisinau opteaza si vor accepta doar revolvarea pasnica a acestuia. Declaratiile au fost facuta de presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, in cadrul emisiunii In Profunzime cu Lorena Bogza.

„In aceste saptamani si in aceste luni, chiar de la inceputul razboiului Rusiei impotriva Ucrainei auzim foarte multe declaratii provocatoare si important este sa ramanem solidari si uniti, sa nu ne lasam manipulati de aceste declaratii provocatoare. Noi suntem o tara pasnica, am demonstrat asta in 31 de ani de independenta a statului. Rusia este cea care trebuie sa dea raspunsuri atunci cand vine vorba de agresiune si nu Republica Moldova. Noi de fiecare data am spus si continuam sa spunem ca vom opta si vom accepta doar rezolvarea pasnica a conflictului transnitrean si respectiv, repet, toate aceste declaratii sunt declaratii care manipuleaza si care probabil vor sa distabilizeze situatia in Republica Moldova”, a declarat sefa statului.  

Sefa statului spune ca declaratiile ministrului rus de externe, privind destabilizarile din stanga Nistrului, nu au niciun punct comun cu realitatea. 

„De ce a facut aceasta declaratie trebuie intrebat domnul ministru. Noi pe partea noastra ne tinem de aceleasi princopui pe care am mers pana acum. Repet, rezolvarea conflictului transnistrean poate fi facuta doar pe cale pasnica si diplomatica si domnul Lavrov stie, pentru ca am discutat in formatul 5+2. Acum acest format nu este functional din cauza agresiunii militare a Rusiei impotriva Ucrainei, dar in continuare noi facem eforturi si ne-a reusit pana acum sa pastram linistea si pacea atat pe malul drept cat si pe malul stang”, a precizat Maia Sandu.  

Totodata, presedintele Republicii Moldova a specificat ca ingrijorarile in privinta securitatii statului nostru au persistat din momentul in care Rusia a atacat Ucraina.

„Ingrijorarile sunt si ele din momentul in care a inceput acest razboi. Pentru ca atunci cand vezi ce se intampla in Ucraina, atunci cand este incalcat dreptul international, cand nu se respecta suveranitatea, integritatea teritoriala a Ucrainei, evident ca cu totii suntem in pericol. Dar eu zic sa nu ne lasam intimidati, asa cum am spus, sarcina noastra este sa ramanem uniti, solidari, sa muncim pentru pace si pentru bunastare”, a adaugat Maia Sandu. 

Ieri, ministrul de Externe al Federatiei Ruse, Serghei Lavrov, a declarat ca Rusia si Transnistria pledeaza in favoarea reluarii dialogului direct cu Chisinaul pentru a solutiona problema transnistrena, insa presedintele Maia Sandu, sub conducerea occidentului, intentioneaza sa solutioneze aceasta problema printr-un mod nediplomatic. Declaratia a fost facuta live in cadrul maratonului educational „Cunoasterea” la postul rusesc RT.

Azi, Lavrov a venit cu o noua averitzare pentru tara noastra. Ministrul de Externe al Federatiei Ruse a declarat in cadrul unei intalniri cu studentii din cadrul unei universitati din tara ca orice actiune care va pune in pericol securitatea fortelor de mentinere a pacii ruse din Transnistria va fi considerata ca un atac asupra Rusiei.

Ulterior, ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene a venit cu o reactie. Reprezentantii ministerului reamintesc partii ruse ca legislatia Republicii Moldova garanteaza drepturile si libertatile fundamentale ale omului. Ba mai mult, pentru a clarifica declaratiilor lui Serghei Lavrov, ministrul de externe Nicu Popescu a dispus convocarea ambasadorului Federatiei Ruse in Republica Moldova.

Articole din aceeasi categorie