25.02.2022
Ce prevede starea de urgenta pentru 60 de zile, votata in aceasta seara de Parlament

Parlamentul a aprobat proiectul de hotarare privind instituirea starii de urgenta pentru 60 de zile. Poriectul inaintat de Guvern este constituit din 20 de puncte.

1. Instituirea unui regim special de intrare si iesire din tara.

2. Stabilirea regimului special de utilizare a spatiului aerian.

3. Instituirea unui regim special de circulatie pe teritoriul tarii a persoanelor si marfurilor.

4. Expulzarea de pe teritoriul tarii a persoanelor a caror prezenta poate afecta asigurarea ordinii publice si securitatii statului.

5. Evacuarea provizorie a cetatenilor din zonele ce reprezinta pericol pentru viata si asigurarea obligatorie a acestora cu locuri de cazare permanenta sau provizorie.

6. Stabilirea unui regim special de lucru pentru agentii ecoomici si institutiile publice, solutionarea altor chestiuni privind activitatea acestora necesare desfasurarii lucrarilor de salvare de blocare si a altor lucrari de neamanat.

7. Interzicerea desfasurarii manifestatiilor publice si altor actiuni de masa.

8. Interzicerea creerii si activitatii formatiunilor politice paramilitare a persoanelor aflate pe teritoriul statului.

9. Dispunerea la necesitate a rationalizarii consumului de alimente si de alte produse de stricta necesitate.

10 Dispunerea in caz de necesitate a sistarii temporare a livrarii gazelor, energiei electrice si a apei potabile.

11. Adoptarea deciziilor necesare in scopul asigurarii unor actiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, energie electrica si alte surse energetice inclusiv prin derogare de la prevederile normative.

12. Coordonarea activitatii mijloacelor de informare in masa privind informarea populatiei despre cauzele si proportiile situatiei exceptionale, despre masurile intreprinse pentru prevenirea pericolelor, lichidarea urmarilor acestei situatii si protectia populatiei. Familiarizarea populatiei cu regulile de compartare in timpul situatiei exceptionale, Introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicatii, combaterea dezinformarii, stirilor false si a discursului de ura.

13. Interzicerea demisiilor lucratorilor cu exceptia cazurilor prevazute de actele normative pentru aceasta perioada.

14. Modificarea procedurii de numire in functie si destituire a conducatorilor agentilor economici si a institutiilor publice.

15. Implicarea cetatenilor pentru prestari de servicii in interes public in conditiile legii.

16. Efectuarea in modul stabilit de lege ale rechizitiilor de bunuri in scopul prevenirii si lichidarii consecintelor situatiilor care au impus declararea starii de urgenta.

17. Efectuarea actiunilor necesare pentru protectia infrastructurii critice precum si in scopul asigurarii securitatii cibernetice.

18. Efectuarea altor actiuni necesare in vederea prevenirii diminuarii si lichidarii consecintelor care au provocat starea de urgenta.

19. Intreprinderea masurilor necesare pentru gestionarea fluxurilor migrationale.

20. Accesarea si gestionarea asistentei internationale pentru durata starii de urgenta.

Articole din aceeasi categorie