16.03.2020
Ce prevede acordul semnat de PSRM-PD. Textul integral

Partidul Democrat a publicat acordul semnat astazi cu PSRM. Iata ce prevede documentul:

Prezentul acord se incheie in scopul crearii unei majoritati parlamentare stabile, sustinerii si realizarii programului social-economic al Guvernului Republicii Moldova, in interesul cetatenilor tarii.

Partile acordului se angajeaza sa asigure stabilitate politica, dezvoltare economica durabila a tarii, imbunatatirea nivelului de trai al cetatenilor, sporirea capacitatilor statului de a reactiona la noile provocari si crize, gen pandemii, realizarea proiectelor nationale de infrastructura si consolidarea statului de drept.

Oamenii vor stabilitate, ei au obosit de numarul mare de scrutine si asteapta de la politicieni mai multa maturitate si responsabilitate, pentru a evita costuri financiare inutile aferente alegerilor parlamentare anticipate. Cetatenii vor ca alesii din Parlament sa-si concentreze eforturile in interesul tarii, nu sa se consume in lupte politice, in populism si campanii electorale fara sfarsit.

Constientizand pericolul si ineficienta luptei geopolitice pentru cetateni si pentru tara, este necesar de a renunta la acest clivaj si de a promova o politica externa echilibrata. Acest tip de abordare vine in sprijinul fiecarui cetatean, ne uneste pe toti in jurul aceluiasi obiectiv - de a trai in pace si armonie in Republica Moldova, de a coopera eficient cu toti partenerii externi, atat din Est, cat si din Vest, in interesul dezvoltarii si modernizarii tarii noastre.

Pentru modernizare si prosperare, tara are nevoie de pace, unitate si coeziune sociala. Oamenii trebuie sa fie uniti si nu dezbinati de partide. Politicienii responsabili sunt obligati sa propuna solutii pentru ca viata oamenilor sa fie mai buna.

Prioritatea parteneriatului politic intre PSRM si PDM va fi consolidarea eforturilor pentru a spori calitatea vietii cetatenilor si a fortifica Republica Moldova, care sa devina un stat european prosper.

PRINCIPIILE DE GUVERNARE

Partile semnatare isi asuma angajamentul de a guverna in conditiile de respectare a statului de drept, legalitatii, ordinii constitutionale si respectului reciproc.

Partile vor promova si respecta angajamentele internationale ale Republicii Moldova in ceea ce priveste aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana. Partile vor continua cooperarea in contextul acordurilor economice, sociale si culturale, semnate in cadrul Comunitatii Statelor Independente si conform altor acorduri semnate de Republica Moldova. Partile se vor abtine de la actiuni care submineaza activitatea guvernarii in interes public. De asemenea, partile se vor abtine de la declaratii si actiuni ce contribuie la dezbinarea societatii, inclusiv pe criterii etnice, geopolitice, religioase etc.

Partile vor asigura stabilitatea guvernarii printr-o coordonare politica eficienta a deciziilor in cadrul majoritatii parlamentare, care nu va accepta voturi comune cu fractiunile din opozitie, fara un consens prealabil intre parti. De asemenea, partile se angajeaza sa constituie coalitii de guvernare si la nivel local.

In eventualitatea inaintarii de catre fortele politice parlamentare de opozitie a unor proiecte, care ar putea ridica nivelul de viata al cetatenilor Republicii Moldova si/sau ar fi benefice pentru dezvoltarea social-economica a tarii, partile semnatare ar putea sa sustina aceste proiecte, dupa consultarea prealabila in cadrul majoritatii parlamentare.

Reformele majore vor fi consultate cu societatea civila si mediul de experti.

DEZVOLTAREA ECONOMICA

Crearea conditiilor prielnice pentru dezvoltarea economica, atragerea investitiilor in economie, crearea locurilor de munca, asigurarea conditiilor de lansare a start-up-urilor, sunt doar cateva actiuni pe care le vor realiza semnatarii acordului politic.

Semnatarii documentului se angajeaza sa sprijine Guvernul in realizarea unor proiecte nationale de anvergura, precum:

- Drumuri bune pentru toti, care presupune reparatia drumurilor nationale, dar si ale celor locale;

- Asigurarea cu iluminat stradal a fiecarei localitati;

- Extinderea retelei de gaz natural in fiecare localitate din tara;

- Modernizarea parcului de autobuze din tara, retelei de cale ferata si a parcului de locomotive;

- Implementarea unui Program National de gestionare a deseurilor solide;

- Extinderea retelelor de apa si canalizare in toata tara;

- Stimularea dezvoltarii domeniului IT, pentru a atrage investitii straine si a facilita exportul de servicii;

- Imbunatatirea mediului de afaceri, cresterea eficientei administrarii fiscale;

- Realizarea conceptului de dezvoltare a platformelor industriale in raioanele tarii;

- Diversificarea serviciilor digitale de care sa beneficieze atat persoanele juridice, cat si cele fizice;

- Trecerea integrala a achizitiilor publice in sistemul electronic etc.

PROTECTIE SOCIALA

Guvernul va promova o politica sociala orientata spre:

- Majorarea in continuare a salariilor angajatilor din domeniul bugetar;

- Majorarea pensiilor si altor tipuri de plati sociale;

- Stimularea natalitatii si sprijinirea tinerelor familii;

- Crearea conditiilor pentru angajarea in campul muncii a tinerilor;

- Crearea conditiilor pentru revenirea acasa a moldovenilor plecati peste hotare;

- Protejarea drepturilor si intereselor moldovenilor aflati temporar peste hotare;

- Imbunatatirea calitatii serviciilor medicale si sporirea accesului cetatenilor la medicina de calitate;

- Imbunatatirea calitatii educatiei, prin modernizarea institutiilor de invatamant prescolare, scolare, dar si superioare etc.

REFORMA JUSTITIEI SI COMBATEREA CORUPTIEI

Partile semnatare ale documentului isi vor intensifica eforturile pentru a reforma justitia si a avansa in combaterea coruptiei prin:

- Consolidarea independentei Consiliului Superior al Magistraturii, dar si a intregului sistem judecatoresc;

- Aprobarea strategiei de reformare a justitiei pentru anii 2020-2023;

 - Aprobarea Planului de Actiuni privind realizarea strategiei de reformare a justitiei;

 - Evaluarea independenta a judecatorilor si procurorilor;

 - Consolidarea institutiei raspunderii disciplinare a judecatorilor si procurorilor, precum si evaluarea integritatii acestora;

 - Consolidarea interactiunii dintre structurile de ocrotire a normelor de drept, pentru a facilita schimbul de informatii in contextul luptei impotriva coruptiei;

 - Consolidarea capacitatilor institutionale ale structurilor abilitate sa combata coruptia.

POLITICA EXTERNA SI SECURITATE

Promovarea si implementarea unei politici externe echilibrate, prin implementarea tuturor acordurilor, parteneriatelor si angajamentelor asumate de Republica Moldova atat in Est, cat si in Vest, inclusiv prin Acordul de Asociere cu UE, prin statutul de membru al CSI. 

Integrarea europeana:

-Implementarea consecventa a Acordului de Asociere. Sustinere politica pentru actele legislative incluse in Acord, precum si in Planul national de actiuni pentru implementarea Acordului de Asociere;

-Consolidarea dialogului politic Republica Moldova si UE;

-Extinderea formelor de cooperare cu UE;

-Consolidarea activitatii Republicii Moldova in cadrul structurilor Consiliului Europei. 

Securitate si parteneriate strategice:

• Consolidarea si aprofundarea parteneriatului strategic si a relatiilor politice, economice privilegiate cu Federatia Rusa, SUA, Germania si alte state, bazate pe respectarea reciproca a intereselor nationale;

• Dezvoltarea relatiilor si parteneriatului strategic cu Romania pe plan politic, economic si cultural. Realizarea proiectelor moldo-romane de dezvoltare a infrastructurii;

• Intensificarea cooperarii si promovarea bunei vecinatati cu Ucraina;

• Continuarea demersurilor pentru fortificarea suportului international in vederea solutionarii problemei transnistrene in formatul 5+2, prin intarirea masurilor de incredere intre malurile Nistrului. Promovarea demilitarizarii regiunii transnistrene, in contextul reglementarii politice comprehensive a conflictului, in baza prevederilor constitutionale de neutralitate si a angajamentelor internationale existente, cu pastrarea unitatii si integritatii teritoriale ale Republicii Moldova.

DOMENIILE DE RESPONSABILITATE ALE PARTILOR

Tinand cont de necesitatea consolidarii unei echipe guvernamentale profesioniste, partile au convenit sa-si asume responsabilitatea pentru urmatoarele domenii de activitate, dupa cum urmeaza:

PSRM

-Ministerul Finantelor, prim viceprim-ministru;

-Ministerul Justitiei;

-Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale;

-Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale si Mediului;

-Ministerul Afacerilor Interne.

PDM

-Viceprim-ministru pentru Reintegrare;

-Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene;

-Ministerul Economiei si Infrastructurii;

-Ministerul Educatiei, Culturii si Cercetarii;

-Ministerul Apararii.

Retragerea si numirea ulterioara a noilor membri de Guvern se va face doar dupa consultarea prealabila intre partile acestui acord si la solicitarea partidului responsabil de domeniul respectiv.

Partile au convenit de comun acord ca dupa alegerile prezidentiale din toamna anului 2020 Partidului Democrat ii va reveni una din functiile principale in stat – Prim ministru sau Presedinte al Parlamentului.

ANGAJAMENTELE RECIPROCE ALE PARTILOR SEMNATARE

Partile semnatare se angajeaza sa respecte principiile si ideile de baza, stipulate in acest acord.

Partile se angajeaza sa voteze initiativele legislative in mod consensual.

Partile semnatare se angajeaza sa depuna efort consolidat pentru realizarea obiectivelor acestui document.

Fiecare parte semnatara poarta responsabilitate deplina pentru domeniul pe care il gestioneaza.

Fiecare parte este in drept sa-si retraga sustinerea politica in raport cu persoanele delegate pentru administrarea unor domenii.

Fiecare parte semnatara se obliga sa pastreze cursul echilibrat al politicii externe.

Pentru asigurarea conlucrarii eficiente, se creeaza Consiliul Coalitiei, in componenta caruia se deleaga cate 3 persoane de catre fiecare parte- presedintele partidului, presedintele fractiunii parlamentare si secretarul executiv (general) al partidului.


Articole din aceeasi categorie