06.03.2020
Ce ministere isi doresc democratii in cazul unei coalitii cu PSRM. Declaratiile facute de Pavel Filip, la In PROfunzime - VIDEO
In cazul unei viitoare coalitii de guvernare cu Partidul Socialistilor din Republica Moldova, democratii si-ar dori sa detina puterea asupra Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Ministerului Economiei si Ministerul Educatiei, Culturii si Cercetarii. Despre asta a vorbit aseara Pavel Filip in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Pavel Filip spune ca si-ar dori ca PD sa controleze Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene pentru a pune capat discutiilor cu privire la federalizarea tarii si abaterea de la cursul european.Pavel FILIP, LIDER PD: „Vor fi institutiile care ne vor oferi certitudinea ca putem influenta lucrurile, de exemplu sa punem capat federalizarii RM. Eu cred ca aceasta este una dintre primele noastre conditii, deoarece pentru noi este foarte important sa spunem ca Moldova nu aluneca doar intr-o singura directie atunci cand vorbim de o politica externa echilibrata, dar in sfarsit sa facem acest parcurs european al Republicii Moldova unul ireversibil”.

Si Ministerul Economiei trebuie sa ajunga la democrati, spune Pavel Filip.

Pavel FILIP, LIDER PD: „Noi am pornit multe proiecte importante si aici ma refer la securitatea energetica a tarii. Suntem cei care am pornit constructia gazoductului care interconecteaza Moldova la sistemul european de gaze naturale. Cu parere de rau, un proiect care putin a stagnat in ultima perioada de timp, dar important pentru Moldova ca securitate energetica, vorbim si de interconexiunile energiei electrice cu Romania, care la fel este un lucru important pentru noi”, a adaugat Pavel Filip.

Ministerul Educatiei, Culturii si Cercetarii este a treia institutie care ar putea gestionata de PD.

Pavel FILIP, LIDER PD: „Educatia din punctul meu de vedere este o alta institutie foarte, foarte importanta pentru ca este dintre cei trei piloni de baza pe care poate fi edificat un stat. Eu personal am depus mult efort pentru ca impreuna cu colegii mei sa venim cu o viziune pe educatie cu reeditarea curiculei scolare. In principiu, am abrobat trei piloni de baza, strategici, daca vreti, aceasta era educatia, infrastructura si suprematia legii. In ultima perioada de timp, atat mai mult, sunt interferente pe dimensiunea politica cu referire la limba vorbita, cu referire la istoria romanilor si multe altele. Acest instrumentariu ne-ar asigura posibilitatea ca avem un status quo si sa nu mai umblam la subiectele care scindeaza societatea sau provoaca foarte multe discutii contradictorii in societate”.

Despre al patrulea minister, Pavel Filip a evitat sa vorbeasca.

Pavel FILIP, LIDER PD: „Am vorbit ce este important pentru noi. Nu in ultimul rand, vorbim de securitatea statului. Pentru noi este foarte important, cunoasteti cate discutii au fost purtate pe aceasta dimensiune. Pot fi mai multe formule, nu as vrea sa vin acum cu detalii, inclusiv apararea ar putea fi, va aduceti aminte de toate aceste discutii de participare la aplicatii, colaborare fructuoasa cu NATO, oficiul pe care l-am deschis in Moldova si multe altele. inteleg ca in aceasta perioada de timp, nimeni nu te crede, noi o sa rugam sa fim judecati dupa fapte, nu vom intra intr-un parteneriat politic, pana nu vom acea certitudinea ca noi putem contrabalnta celalalt partener si putem implementa viziunea pe care o impartasit noi”.

Ieri, 5 martie, a avut loc prima runda de negocieri intre PD - PSRM in vederea crearii unei coalitii de guvernare.

Articole din aceeasi categorie